Az utolsó pillanatban álltak elő a sakkszövetség elnökjelöltjei

2023. március 10. – 09:38

Az utolsó pillanatban álltak elő a sakkszövetség elnökjelöltjei
Sterbenz Tamás szerdán, a határidő lejárta előtt döntötte el, hogy elindul a választáson – Fotó: Németh Sz. Péter/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton tíz órától új elnököt választ a Magyar Sakk Szövetség. Az előző elnök, Szabó László nem jelöltette magát, négy év után elköszön, igaz, elnökségi tagként szeretné még folytatni. Szabó megítélésére egyértelműen negatívan hatott a sportágon belül, hogy tavaly májusban kiderült: a jelenlegi legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását. Visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, amit el is fogadott. A hazai szövetség évi egymillió forinttal tudta támogatni a karrierjét. Szabó szemére vetették, hogy egyéb funkciói mellett – a paralimpiai bizottság elnöki tisztségét is ő tölti be – kevés ideje maradt a sportágra. Magyarországon a sakk kivételes szerepet tölt be, Portisch Lajosék szakították meg a szovjetek hegemóniáját az 1978-as sakkolimpián, a három Polgár lány Mádl Ildikóval kiegészülve kétszer is olimpiát nyert.

Szerda este 20 órakor járt le a jelölési határidő, sokáig úgy tűnt, hogy Varga Gábor ügyvéd lesz az egyetlen jelölt – ő meg is nevezte azokat, akikkel szeretne együttműködni az elnökségben –, de aztán váratlanul visszalépett, amit úgy indokolt a Facebookon, hogy nemtelen támadások érték a családját.

Az őt támogató csapatból Polyánszky Zoltán lépett előre, és vállalta, hogy elnökjelölt lesz. Polyánszky egy közleményben tudatta, hogy már korábban is kapacitálták, hogy legyen a sportág vezetője, de mivel ő a másfél év múlva sorra kerülő sakkolimpia szervező bizottságának az elnöke, eddig nemet mondott. Most viszont megváltoztatta az álláspontját. A segítségére az a Flumbort András lesz, kvázi társelnöki rendszerben, aki volt régebben például Rapport menedzsere is, és egy rangos tornát is szervezett már.

Polyánszkyt kerestük, azt válaszolta, hogy a közleményében sok mindent leírt, nem akar mindenáron hozzátenni, és eredetileg is úgy gondolta, hogy a választás után beszélne az átfogó terveiről. Azt mindenesetre nem véletlenül nyomatékosította Facebookon megjelent írásában, hogy

a nem működő politikai kapcsolatok helyett működő emberi kapcsolatokat szeretne.

Egyszemélyi vezetés helyett pedig egy hozzáértő csapatot képzel el. Sokatmondó az is, hogy a hatalom szeretete helyett a sakk szeretetét emelte ki. Nagyon sajnálta, hogy ilyen tartalmat kell megosztania a választás előtt, mert a sportág nem ezt érdemli.

Varga visszalépéséről érdemben nem beszélt, mert abban maradtak az őket támogató politikai vezetőkkel, hogy a sportág érdekében megpróbálják minél kevesebb súrlódással lebonyolítani ezt a tisztújítást, még ha az ellenfél ebben most nem is segít.

Firtattuk nála, hányast adna az előző elnöknek, erre úgy felelt, hogy érdemjeggyel nem osztályozna. Ehelyett azt állapította meg, hogy

„szakmailag és erkölcsileg is mérgező volt a sportágra nézve az előző elnök, noha az elnökség értékes emberekből állt, és az iroda is igyekezett jól dolgozni”.

A másik elnökjelölt, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora tagja volt az elmúlt négy év elnökségének. Ő videóban üzent a választásra jogosult kluboknak. Ebben megemlítette, hogy belülről kritikus volt Szabó munkájával. Azt pedig a Telexnek hozzátette, hogy ha valaki bekerül egy szövetség irányításába, akkor két dolgot nem tehet meg, az egyik a feljelentés, a másik a lemondás. Ezért nem értette, amikor próbálták rábírni arra, hogy mondjon le, mert akkor határozatképtelen lesz az elnökség. Úgy érzi, ezzel viszont a közgyűlésnek tett vállalását rúgta volna fel.

„Nem valaki ellen küzdök, hanem egy jobb szövetséget szeretnék, amivel a sportágnak is jobb lesz. A kosárlabdán kívül a másik sportágam a sakk, amit jó ideig gyakoroltam, igaz, mostanában rég játszottam versenypartit. Szeretem a sakkot, és úgy érzem, kötelességem felajánlani a sportágnak a két évtizedben megszerzett tudásomat, tapasztalatomat, és boldog leszek, ha ezt elfogadják. Belülről éltem át a problémákat. Mivel a TF rektora vagyok,

nem hiszem, hogy komolyan vehető az a gondolat, hogy Szabó köpönyegéből bújtam elő, inkább sértő. Különösen azoktól, akik hónapokon át kérték, hogy vállaljam el az elnökjelöltséget. Ígérgetni nem szeretnék, a munkában hiszek. Már hétfőtől.”

A távozó elnökségnek egyébként közepest írna az indexébe, úgy véli azonban, az utóbbi napok méltatlan támadásaira nem szolgált rá az elnök. Sterbenz nem gondolja hátránynak azt, hogy nem mondta meg előre kikkel dolgozna együtt, de büszke Nádasi Tamás, Ács Péter, Ádók János, Balogh Csaba vagy Dőry Jenő támogatására. Egyébként a közgyűlésre bízza, kikkel kell együtt dolgoznia. Hogy Rapport Richárd játszhat-e még magyar színekben, a 2024. szeptemberi olimpián, arról egyelőre felesleges beszélnie, de a kérdést a lehető legkorábban le kell zárni, és törekedni arra, hogy erős csapatokkal vegyük fel a versenyt a világgal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!