Kikapott a Fradi Leverkusenben, kevés esélye maradt a jövő heti El-visszavágóra

2023. március 9. – 20:36

Kikapott a Fradi Leverkusenben, kevés esélye maradt a jövő heti El-visszavágóra
Demirbay ünnepli a meccs első gólját – Fotó: Ina Fassbender/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kétgólos vereséget szenvedett a Ferencváros az Európa-liga nyolcaddöntőjében, két távoli lövés okozta a magyar bajnok vesztét. Az egygólos vereség reálisabb lett volna.

2004 után játszhatott ismét magyar klubcsapat nemzetközi kupamérkőzést tavasszal. A Ferencváros az Európa-ligában tavaly novemberben megnyerte a csoportját, ezért közvetlenül a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a tavaszi folytatásba. A Leverkusen két hete a Monacón tizenegyesekkel átlépve jutott el a tizenhat közé. A Fradi még sohasem nyert Németországban, de a német csapatot hazai pályán már verte meg három éve a Groupama Arénában.

A szóba jöhető ellenfelek közül talán a Leverkusen volt a második legjobb, amit kaphatott a magyar bajnok, mert rapszodikusan teljesít a német bajnokságban, bravúros győzelmei mellett váratlan vereségei is voltak, csak a kilencedik a német bajnokságban. A Fradit sok sérülés sújtotta, és a vb-t megjárt tunéziai játékosa, Aissa Laidouni a télen a Bundesligában szereplő Union Berlinhez igazolt. Ha végig akarja nézni, hogyan alakult ki a végeredmény, ide kattintva elérhető a Telex közvetítése.

A Leverkusen a tizedik percben, első helyzetéből megszerezte a vezetést. Dibusz kirúgása pontatlan volt, a németek 35 méterre a magyar kaputól labdát szereztek, Demirbay lőhetett, de ezt blokkolták a védők. A Fradi nem tudott felszabadítani, jó 10 másodperc múlva ismét Demirbay próbálkozott, a védők nem értek oda rá, és 17 méterről jobbal kilőtte a rövid felső sarkot, Dibusz vetődött, de nem tudott hárítani.

A Leverkusen közel volt a második gólhoz is egy élesen belőtt labda után, aztán a Fradi látványosan kijött a szorításból. A 26. percben óriási helyzet maradt ki. Vécsei egy laza bokamozdulattal pörgette a labdát a védők vonalából kiugró Zachariassenhez, aki átemelte a labdát a kifutó kapus felett, de a kapufa mentett. Lendületben maradtak a zöld-fehérek, Botka például egy labdaszerzés után iramodott meg, 28 méterről rászúrta, de egy méterrel mellé. A félidő hátralévő részében is a Leverkusennél volt többet a labda, de komoly lehetőséget nem dolgoztak ki.

A második félidőben Ryan Mmaee csavarása mellé ment, ahogy Diaby sem találta el a kaput az ötösön belülről. A két csapat gyűrte egymást, kevés helyzetet láthattunk, de annál nagyobb küzdelmet. Botka túlpörgött, a 76. percben kapott egy sárga lapot, ezért egy hét múlva az eltiltását tölti.

A 86. percben Hlozek végezhetett el szabadrúgást 30 méterre a kaputól. A csereként beállt cseh játékos pazarul eltalálta, a jobb kapufa mentett Dibusz helyett, a visszapattanó labdát Tapsoba közelről, 10 méterről bólintotta az üres kapuba.

A 90. perc után Zachariassennek volt még egy lehetősége, középről eleresztett lövését Hradecky másodikra fogta. Nem volt kis lehetőség, de ez is kimaradt. Az egygólos hazai győzelem reálisabb lett volna. A visszavágót a jövő csütörtökön a Puskás Arénában játsszák, a Fradit körülbelül 50 ezer lelkes néző segítheti majd hozzá egy kedvező eredmény eléréséhez. Az El döntőjét ugyancsak a Puskás Arénában rendezik, május végén.

  • Bayer Leverkusen–Ferencváros 2-0, Roma–Real Sociedad 2-0, Sporting–Arsenal 2-2, Union Berlin–St. Gilloise 3-3
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!