Duplantis hatodszor javította meg a rúdugrás világcsúcsát

2023. február 26. – 09:50

Duplantis hatodszor javította meg a rúdugrás világcsúcsát
Mondo Duplantis 622 centiméterre javította a rúdugrás világcsúcsát – Fotó: Arnaud Finistre / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd Armand (Mondo) Duplantis 622 centiméterre javította a rúdugrás világcsúcsát a franciaországi Clermont-Ferrandban rendezett fedettpályás versenyen.

Duplantis a rúdugrásban külön dimenziót jelent, szinte napi rutint jelent neki átugrani a hatméteres magasságot. Sokáig az ukrán Szergej Bubka volt a szám királya, ő összesen 17-szer, centiként javította meg a világrekordot. Szándékosan elaprózta, mert minden centis javításra külön bónuszt fizettek neki.

Bubka után a francia Renaud Lavillenie volt a rekorder, 2014-ben 616 centiméterre javította a csúcsot. Aztán feltűnt, Duplantis, aki már nagyon fiatalon is nagy eredményekre volt képes, és 2020 februárjában már övé volt a világcsúcs.

Azóta még ötször tolta magasabbra a rekordot, legutoljára a 2022-es világbajnokságon ugrott csúcsot 621 centiméterrel. Míg korábban volt külön szabadtéri és fedettpályás rekord, addig egy ideje csak egy közöset tartanak nyilván.

Duplantis szombaton háromszor próbálkozott a rekordmagasságon, és harmadjára simán átvitte. Az első ember, aki örömében leteperte, Lavillenie volt, akivel jó viszonyban vannak. A svéd azt mondta, hogy a francia ugróért csinálta meg a világcsúcsot, gyerekként ő volt az egyik példaképe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!