Több büntetést adnak az olasz játékvezetők a sötétebb bőrű futballistáknak, méghozzá a szurkolók miatt

2023. február 25. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

A fehér bőrűekhez képest mintegy húsz százalékkal több büntetést osztanak ki a sötétebb bőrű játékosoknak az élvonalbeli olasz futballbajnokság, a Serie A játékvezetői, állapította meg egy napokban megjelent kutatás. A Guardian cikke szerint a tanulmányt készítő Beatrice Magistro, a Torontói Egyetem és Morgan Wack, a Seattle-i Washington Egyetem munkatársa a 2009 és 2021 közötti összes mérkőzés adatait elemezve jutott erre a felfedezésre. Kiemelik, hogy

2009 és 2019 közt 11 százalékkal több sárga lapot és 16 százalékkal több piros lapot osztottak ki az európai átlagtól eltérő bőrszínű futballistáknak.

A fentieken túl az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány legaktívabb időszakában 2020 és 2021 közt, amikor üres lelátók előtt zajlottak a Serie A mérkőzései, nem volt a bőrszínhez köthető eltérés abban, hogy a játékvezetők hogyan szankcionálják a szabálytalan játékosokat. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hatóságoknak prioritásként kell kezelniük a rasszista incidensekért felelős rajongók kitiltását a pályák széléről.

A Guardian cikke kitér arra is, hogy a kutatók speciális módszerrel zárták ki a játékosokra kiszabott büntetéseket befolyásoló egyéb tényezőket, mint például azt, hogy milyen pozícióban játszanak, illetve hogy hány percet töltöttek a pályán, valamint hogy hányszor lőnek kapura a meccsek során.

Morgan Wack szerint eredményeik megkérdőjelezik azt a korábbi elképzelést, hogy a jelenségért a játékvezetők okolhatók. Sokkal valószínűbb, hogy a lelátókon felbukkanó rasszista szurkolói magatartás áll a háttérben, amely olyan pszichés nyomást jelent a bíróknak, amely befolyásolja döntéseiket.

Az Unar, vagyis az Olaszországban működő, faji megkülönböztetés elleni hivatal megfigyelőközpontot hozott létre a sportban történő diszkrimináció ellen. A szakemberek eredményeiről először 2022 októberében számoltak be, így kiderült, hogy mintegy 211 rendellenes esetet észleltek az amatőr és profi sportban, és a szervezet ajánlásai közt szerepel a futballbírók képzése a diszkrimináció felismerésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!