Egy kiégett roncs emlékeztet az első F1-kiállításon arra, hogy hatalmas balesetek is túlélhetők

2023. február 22. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap múlva Madridban nyitják meg a Forma–1 első hivatalos kiállítását, amelynek egyik leglátványosabb darabja Romain Grosjean kiégett autóroncsa lehet. A francia pilóta még a 2020-as Bahreini Nagydíjon szenvedett balesetet – az ütközése után tűz ütött ki – , de állítja, hogy a karosszériának az életét köszönheti.

„A karosszéria még mindig egy darabban van, rajta van a halo, és eltekintve a sérüléstől és a kiégéstől, még mindig olyan, amilyennek lennie kell. Azt hiszem, ezért mentette meg az életemet” – mondta a francia pilóta, aki a baleset idején a Haas versenyzője volt.

Romain Grosjean kiégett és sérült karosszériája – Fotó: Formula–1
Romain Grosjean kiégett és sérült karosszériája – Fotó: Formula–1

A 2020-as Bahreini Nagydíj első körében körülbelül 190 kilométer per órás tempóval csapódott bele a falba, majd 28 másodpercet töltött az égő autóban, mire sikerült gyakorlatilag sértetlenül kiszállnia.

Grosjean a kiállítás szervezőinek arról beszélt, hogy azt már belülről is érezte, hogy egy nagy baleset részese volt, de azt nem tudta felmérni, hogy mennyire durvának tűnt kívülről.

„Csak másnap jöttem rá, amikor megkértem valakit, mutassa meg, hogyan néz ki. A feleségem apámmal és a gyerekeimmel nézte azt a versenyt. Egész életükben emlékezni fognak erre a pillanatra. Csak nézők voltak, akik arra vártak, hogy halljanak valami, arra vártak, hogy lássanak valamit Bahreinből” – mondta a pilóta.

Amikor kigyulladt az autója, a 120 kilónyi üzemanyag és az akkumulátor is lángra kapott, pillanatok alatt elterjedt a tűz. Grosjean eltörte a fejtámláját, majd sikerült felállnia az ülésben. Ekkor vette észre, hogy a bal lába beszorult az alvázba. Bár a cipője bennragadt, sikerült kiszabadulni. Közben már a tüzet is oltani kezdték, a lángok között rés nyílt, ami segített a pilótának tájékozódni.

A roncsot három évig rejtegették, de most elérkezettnek látták az időt, hogy a nagyközönségnek is bemutassák. A karosszéria mellett a balesetről készült, korábban nem publikált videófelvételek is láthatók lesznek Madridban a kiállítás Túlélés (Survival) nevet kapó egységében.

(via Formula1.com)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!