Félelmetes feltámadás, 73 pont után a Chiefsé az idei Super Bowl

2023. február 13. – 04:21

Félelmetes feltámadás, 73 pont után a Chiefsé az idei Super Bowl
Fotó: Christian Petersen / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Kansas City Chiefs 10 pontos hátrányból felállva nyerte meg a Super Bowl LVII-t a Philadelphia Eagles ellen úgy, hogy a második félidőben minden támadásukat pontszerzéssel fejezték be. Végül egy utolsó perces mezőnygóllal nyertek 38-35-re. A Chiefs-irányító Patrick Mahomes sérült bokával játszott nagyot, négy év alatt másodszor lettek bajnokok.

Történelmi NFL-döntőt rendeztek magyar idő szerint hétfő hajnalban, a Super Bowl LVII volt ugyanis az első a liga történetében, amelyiken mindkét döntős csapat fekete irányítóval állt fel. Előzetesen – teljesen joggal – sokan várták, hogy a két irányítóról szól majd elsősorban a döntő, főleg, hogy az alapszakasz két legerősebb támadósora jutott el a Super Bowlig.

Ennek megfelelően villámtempóban indult a 2023-as Super Bowl, az első negyed felénél máris 14 pontnál járt a két csapat. Előbb a Philadelphia Eagles menetelt végig a pályán, hogy az irányító Jalen Hurts egyyardos futásával megszerezze a vezetést, majd a Kansas City Chiefs válaszolt egyből, bő három perc alatt nekik is megvolt a touchdown: a szuperfegyver tight end, Travis Kelce kapott remek labdát Patrick Mahomestól, amivel ki is egyenlített.

Pár kisebb megakadást leszámítva maradt a nagy tempó, a második negyed első másodperceiben az Eagles-játékos A. J. Brown 45 yardos elkapásával ismét a Philadelphia vezetett – előtte egy ritkán látott kapufa is volt a Chiefstől Harrison Butker 42 yardos rúgása után.

A következő villanás a Chiefs védelméé volt, az addig remekül menekülő Hurts ezúttal már nem talált kiutat a Kansas City védői közül, a kezéből kicsúszó labdára pedig Nick Bolton csapott le, hogy egy védelmi touchdownnal hozza vissza csapatát a meccsbe. Meglepő, de Boltoné mindössze a második fumble-ből szerzett touchdown volt a Super Bowlok történetében, az első 2016-ban jött, ami talán még meglepőbb.

Az ellenfélnek adott touchdown nem törte meg az Eagles irányítóját, Hurtsöt, aki egy újabb remek támadással harmadszor is előnyt szerzett csapatának, ráadásul ezúttal is ő volt a befejező egy futással. Ezzel már az első félidő vége előtt két futott és egy passzolt touchdownja volt, 18 passzából pedig csak négy volt sikertelen. A végére jutott még egy mezőnygól az Eaglesnek, így 24-14-es vezetéssel mentek a szünetre, de a hátránynál is nagyobb aggodalomra adott okot a Chiefsnél, hogy a félidő végén megsérült az irányító Mahomes bokája.

Rihanna remek félidei koncertje után Mahomes a sérülés semmi jelét nem mutatva tért vissza, egyből végigvitte a csapatot a pályán, a befejezés a futójátékos Isiah Pacheco jelentette, a touchdownjával 24-21-re zárkóztak. Sőt, majdnem egy óriási fordítást is sikerült csinálniuk, úgy tűnt, hogy a Chiefs egy újabb fumble után másodszor is védelmi touchdownt szerez, ám a bírók a videós visszanézés után úgy döntöttek, labdavesztés helyett sikertelen elkapás történt, így minden maradt a régiben.

A félidő még úgy is egyértelműen a Chiefsnek jött jobban, hogy nem sokkal később az Eagles egy mezőnygóllal 6 pontos előnyre tett szert. A második félidei Chiefs-támadások ugyanis nagyon mentek Mahomesszal, és 12 perccel a vége előtt, tehát már a negyedik negyedben át is vették a vezetést 28-27-re egy tökéletesen kivitelezett játékkal: amíg mindenki a Chiefs legnagyobb fegyverére, Travis Kelcere figyelt, addig Kadarius Toney teljes üresen maradt a touchdownt érő elkapásnál.

Toney még rá tudott tenni egy lapáttal percekkel később: egy punt után messze a saját térfeléről egészen az Eagles gólvonalától 5 yardig vitte vissza a labdát, innen pedig már nem volt nagy ügy a csúcsfokozatba kapcsoló Kansas Citynek az újabb touchdown. Ezt Skyy Moore szállította, aki legalább annyira üresen volt, mint az előző TD-nél Toney.

Az őrületnek itt még nem volt vége, az Eagles azonnal visszajött a meccsbe, elsősorban az újabb touchdownt futó Hurstnek köszönhetően, aki rögtön utána a kétpontost is megcsinálta, így az utolsó öt perc 35-35-ös állásról indult.

A végjáték a Chiefs hosszú támadásának köszönhetően viszont egyszerűre sikerült: 8 másodperccel a vége előtt egy közeli mezőnygóllal 38-35-re megléptek, innentől pedig csak arra kellett figyelniük, nehogy valami katasztrofális hibát kövessenek el. Mivel ez nem jött el, a Chiefs 2020 után ismét bajnok lett. A csapat irányítója, Patrick Mahomes 27 évesen már kétszeres Super Bowl-győztes, a Chiefs történetének harmadik bajnoki címét nyerte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!