18 évesen még verték a magyarok azokat a franciákat, akik most vb-döntőt játszottak

2023. január 30. – 14:41

18 évesen még verték a magyarok azokat a franciákat, akik most vb-döntőt játszottak
Ligetvári Patrik a norvégok ellen jól szállt be támadásban, 4 gólt lőtt – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es olimpia megnyerése után a francia kézilabda-válogatott vb-döntőt játszhatott vasárnap este, de ezúttal sem bírtak a dánokkal, akik gyorsan elhúztak 6–2-re, és később hiába jöttek fel többször is egy gólra a franciák, végül Dánia ötgólos különbséggel 34-29-re nyert.

Ebben a mostani francia csapatban öt olyan játékos szerepelt, akik a 2014-es lengyelországi U18-as Európa-bajnokságon nyertek. A kilenc évvel ezelőtti torna döntőjében úgy verték a magyarokat 33–30-ra, hogy a félidőben még a mieink vezettek 18–16-ra. A csoportmeccsen egyébként nyolc góllal verték Ligetvári Patrikék a franciákat. Férfi vonalon ez a magyar kézilabda legnagyobb utánpótlás sikere.

A döntőben öt gólig jutó Ligetvárit azért emeltük ki, mert a jelenlegi, nyolcadik helyen végző magyar válogatottban ő volt az egyetlen ebből a korosztályból, míg a franciáknál Richardson, Mem, Lenne, Lagarde, Fabregas is ezüstérmet vehetett át. Kounkoud sérülés miatt maradt ki, a 2014-es döntő legeredményesebb franciája, Minne is folyamatosan a BL-ben játszik, ő is ott van a kerettagság határán.

Mem és Fabregas jelenleg a Barcelona játékosai – Fotó: Alex Nicodim / Alex Nicodim/NurPhoto
Mem és Fabregas jelenleg a Barcelona játékosai – Fotó: Alex Nicodim / Alex Nicodim/NurPhoto

Nálunk ugyanakkor hiába van a legjobb korban, Bartók Donát 26 évesen már nincs a válogatott közelében, Győri Mátyás tartalék volt, nem lépett pályára. Fekete Dávid pedig egy képzőművészeti kiállításra készül, felhagyott a kézilabdával. A Benfica irányítója, Juhász Ádám ott lett volna most a csapatban, de egy bizarr szemsérülés miatt kikerült a keretből. A felsorolás jól mutatja, a franciák jobban csináltak valamit.

Ligetvári Patrikkal még Stockholmban, a vb hajrájában beszélgettünk, és azt kérdeztük tőle, szokott-e erre az ominózus 2014-es döntőre gondolni, illetve hát arra a csoportmeccsre, amikor még a magyarok voltak jobbak, és 34–26-ra győztek.

„Sokszor előjön ez, pláne, hogy jövőre Ludovic Fabregas csapattársam lesz Veszprémben. A jelenlegi csapattársaimmal, Kentin Mahéval, Rodrigo Corralesszel is gyakorta beszélgetünk arról, hogy kiből, mi lett, akikkel például ők együtt indultak.”

Az okok általában különbözőek, miért kerül teljesen más pályaívre két olyan játékos, akik még 18 évesen azonos szinten álltak, és hasonlóan tehetségesek voltak. Ligetvári szerint, az említett francia játékosok jól váltottak, amikor kisebb csapatokba szerződtek, ott megerősödtek, sokat játszottak, és nem tört meg a fejlődésük.

Úgy látja, ha korábban elmegy külföldre (2018-ban lett a spanyol Leon, egy évre rá a La Rioja játékosa), most előrébb tarthatna, mert Spanyolországban sokat fejlődött az ott töltött két szezon alatt, de a svéd edző, Ljubomir Vranjes azt ígérte neki még 2017-ben, hogy maradjon, mert számít rá. A Veszprém most elsősorban védekezésben alkalmazza őt, de mindent megtesz azért, hogy ez megváltozzon, sok pluszmunkát végez az edzőpáros, Momir Ilics és Gulyás Péter irányításával. „Látják bennem a lehetőséget, ezért is gyakorlunk sokat külön, és én sem szeretném annyiban hagyni, hogy csak védekezem. Az lenne az ideális, ha a csapatnak nem kellene cserélnie, hanem támadásban és védekezésben is egyaránt számíthatnának rám.”

Érzése szerint jó helyen van most Veszprémben, mert például a dán Rasmus Laugétól sokat lehet tanulni, és olyan intenzitású meccseket játszhat a BL-ben, amik a fejlődését szolgálják.

A nála fiatalabbaknak viszont feltétlenül azt tanácsolja, menjenek el külföldre, hagyják el bátran a komfortzónájukat, mert ha elsőre nem is gondolnák, hogy ez nagy segítség lesz, az ő példája is azt mutatja, hogy hasznos volt a váltás.

Ligetvári egyébként lát arra esélyt, hogy a skandinávokkal is felvegyük a tempót, annál is inkább, mert a Veszprém sebessége szerinte nincs messze a svédektől, norvégoktól, és az olimpiai selejtezőig van még 14 hónap. Mindent megtenne az olimpiáért – kirázza a hideg, ha meghallja ezt a szót –, gyerekkori álma volt, hogy a hazáját ott képviselje.

Juhász Istvánt, a szövetség sportszakmai igazgatóját arról kérdeztük, miért sikerült jobban a franciáknak ennek a korosztálynak a befuttatása.

„A magyar ifiválogatott versenyképes volt a franciákkal, a csoportban legyőzte őket, a döntőben szoros vereséget szenvedett tőlük. Ritka, hogy egy korosztályból öten is elérjék a felnőtt válogatott magas szintjét, ráadásul ez a szám még lehetett volna magasabb is. Ők az átmenetet jobban megoldották, ebből nekünk okulni kell, mert 19-20 éves korban jobban fejlődtek, több minőségi játékpercet kaptak, amiből építkezni tudtak. A 12 francia regionális akadémián hétfőtől péntekig képzik a játékosokat, a hétvégén visszaadják a klubjaiknak, a meccsterhelést a klubokban kapják meg, és 18 éves kor után a klubok felelnek értük.”

A korábbi válogatott játékos, Borsos Attila azt emelte ki, hogy az akadémiák között komoly versenyhelyzet van, a képzésben szabadságot kapnak, nincs pontról pontra előírva, mit kell tenniük. De az egymás elleni meccsek nagyon élesek, az akadémiai bajnokság rivalizációja pedig előreviszi a sportágat.

Borsos kifejtette még, hogy a kinti rendszerbe beépítették a fizetések maximalizálását, egy bizonyos korban van egy meghatározott összeg, ami felett egyszerűen nem kereshet egyetlen játékos sem, így nem csábíthatják el egymástól a tehetségeket klubok a kedvezőbb fizetési lehetőségekkel. Ebből adódóan mindenki a játékosok képességeinek csiszolásában és megfelelő versenyeztetésében érdekelt. A franciáknál a képzés 21 éves korban fejeződik be.

A 2024-es olimpián a franciák a favoritok már csak a hazai pálya miatt is, a magyarok pedig egy selejtezőről juthatnak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!