Visszavonul az országúti kerékpártól a sportág zsenije és bohóca, Peter Sagan

2023. január 27. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A szezon első versenyén, az Argentínában zajló Vuelta a San Juanon jelentette be a szlovák Peter Sagan, hogy ez az utolsó idénye profi országúti kerékpárosként, és jövőre már hegyikerékpárban szeretne indulni a párizsi olimpián.

A csütörtökön 33. születésnapját ünneplő Sagan 2011 óta profi kerékpáros, és rendkívül eredményes karriert tudhat maga mögött. Összesen 121 győzelmet szerzett eddig. A sportág legnagyobb és legnehezebb egynaposai közül megnyerte a Flandriai körversenyt és a macskaköveiről hírhedt Párizs-Roubaix-t, egyedülálló módon egymás után háromszor nyert világbajnokságot 2015 és 2017 között, de a Tour de France történelemkönyvébe is beírta magát egy rekorddal. Hétszer nyerte meg a pontverseny győztesének járó zöld trikót.

Peter Sagan 2018-ban a macskaköves Párizs-Roubaix dobogóján – Fotó: Francois Lo Presti / AFP
Peter Sagan 2018-ban a macskaköves Párizs-Roubaix dobogóján – Fotó: Francois Lo Presti / AFP

Sagan eleinte rendkívüli gyorsaságával hívta fel magára a figyelmet, síkon és rövidebb emelkedőkön is elképesztő gyors volt, de sikereihez hozzájárult remek helyzetfelismerő képessége, kockázatvállalása és kifinomult kerékpár-kezelési technikája is. Nagyon érezte, hogy mikor kell megindulni a versenyek végén, egy idő után már sokszor panaszkodott is rá, hogy mindenki őt figyeli, hogy mit csinál, mert az kulcs lehet a sikerhez.

A szlovák bringás gyorsan közönségkedvencé is vált a tucat újságírói kérdéseket lerázó fapofájával, és váratlan válaszaival, időnként túlzásba vitt ünnepléseivel és egykerekezéseivel, de megesett, hogy átlépte a határokat is, mint amikor például egy díjátadón megfogta az egyik hosztesz fenekét.

„Mindig is mondtam, hogy a karrieremet mountain bike-ban akarom befejezni, mert azzal is kezdtem. Ez némi örömet csempész a befejezésbe, mert valami olyat csinálhatok, amit igazán élvezek. Az is fontos számomra, hogy időt töltsek a fiammal, Marlonnal, és más szemszögből nézzem az életet, ne csak kerékpárosként. Sosem volt az az álmom, hogy 40 vagy 50 éves koromig legyek profi versenyző. Azt hiszem, itt az idő. Ha a párizsi olimpián tudnám befejezni a karrieremet, azt azt hiszem, nagyon szép dolog lenne nekem” – mondta Sagan sajtótájékoztatón.

A francia TotalEnergies csapatában tekerő bringás arról is beszélt, hogy ezt az évet nemcsak ki akarja élvezni, de minden versenyén nagy eredményre törekszik. Sagan versenyprogramjáról eddig annyit lehet tudni, hogy három nagy tavaszi klasszikuson ott lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!