Még soha nem kapott 40 gólt nagy tornán a magyar férfi kéziválogatott

2023. január 25. – 20:47

Még soha nem kapott 40 gólt nagy tornán a magyar férfi kéziválogatott
Árulkodó testbeszéd, minden a játékosokra van írva – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország még lehet ötödik a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságon, de még a nyolcadik hely is értékelendő, ám az a megrendítő csapás (40–23-as vereség), amit a vb-címvédő dánoktól kapott szerda este, örökre emlékezetes marad.

Magyarország ugyanis eddig még egyszer sem kapott a világbajnokságok, olimpiák, Európa-bajnokságok történetében 40 gólt. Lékai Máté megtörten borzalmas nevezte a látottakat, azt nyilatkozta, feltörölték velünk a padlót. A kapitány, Chema Rodriguez úgy látta, hogy a csapat nem adott mindent bele.

A dánoktól úgy sikerült beszedni ennyi gólt, hogy Székely Márton két büntetőt is hárított a második félidőben. 37 gól volt eddig a legtöbb vb-n kapott gól, azt egyébként a franciáktól, szintén Svédországban kaptuk, 37–24-re nyertek akkor Mocsai Lajos csapata ellen az olimpiai bajnokok. (Ezt sikerült egy németek elleni sikerrel kompenzálni két nap múlva.)

Voltak súlyos vereségek a múltban is szép számmal, az 1980-as olimpia előtt a szovjetekkel szemben alulmaradt a csapat 12 góllal, 27–15 arányban Pécsen, de az egy felkészülési találkozó volt. Az is igaz, hogy az akkoriban hasonló erejű pofon lehetett, mert a sportág dinamikája egészen más most, mint 43 évvel ezelőtt volt.

A 10 gól feletti vereség sem volt gyakori eddig a kézilabda történetében nagy tornán, volt egy demoralizáló félidő a spanyolokkal szemben az 1998-as Eb-n, amikor 17–3-ra vezettek, de akkor sikerült kozmetikázni az eredményen, és 27–17 lett a vége.

A 2012-es olimpia negyedik helye az izlandi elleni heroikus győzelem más megvilágításba helyezte a spanyolok elleni 33–22-es vereséget a csoportban, olimpián ez a mínusz 11 volt a rekorddeficit, akkor is Mocsai volt a kapitány.

Ezen a vb-n hullámzó volt a magyar csapat teljesítménye, de ilyen extrém kilengésre azért nem lehetett számítani, különösen, mert összességében sikerélmény érte a társulatot, hiszen bejutottak a nyolcba, teljesítették a célkitűzést, és készülhetnek a 2024-es olimpiai selejtezőre. Pénteken azok a norvégok jönnek, akik a spanyoloktól egy góllal kaptak ki hosszabbítás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!