Megalázó, 17 gólos különbséggel ütötte ki Dánia a magyar kéziseket a vb-ről

2023. január 25. – 19:25

Megalázó, 17 gólos különbséggel ütötte ki Dánia a magyar kéziseket a vb-ről
Bodó Richárd nagy küzdelemben a dán védőkkel – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokság negyeddöntőjében végtelenül simán veszített a könnyedén játszó dánokkal szemben. Dánia most közelít a csúcsformája felé, a magyar csapatnak ebből a kiadós kudarcból kell talpra állnia. A 40-23-as végeredmény kiábrándító, de nem túlzó.

2021 után ismét a négy közé jutásért játszhatott Magyarország, két éve Egyiptomban a franciákkal szemben a hosszabbításban dőlt csak el a mérkőzés. A fogadóirodák úgy látták, hogy a dán csapat legalább nyolc góllal jobb a magyarnál, ezért valóságos csoda lett volna, ha szoros eredmény születik. Dánia 2017 óta nem veszített vb-mecset – 24-szer győztek egy döntetlen mellett –, akkor éppen Magyarország győzte le a nyolcaddöntőben a kissé elbizakodott északi csapatot. Ezt a szívességet most nem tette meg Dánia.

Az ellenfél kezdett, Mikkel Hansen 35 másodperc után cunderezett a kapuba. A magyar oldalon Lékai Máté irányított, Bodó Richárd és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Bánhidi Bence beálló, Pedro Rodriguez és Bóka Bendegúz a két szélen.

Öt perc után úgy vezettek a dánok 3-2-re, hogy Lékai értékesített két hetest, és Mikler kirúgta a felső sarokból a vb nagy felfedezettje, Pytlick ziccerét. Újabb öt perc elteltével, 6-3-ra vezetett az ellenfél, az eső negyedóra végén pedig 10-6-ot mutatott az eredményjelző. Ezek után kettős emberelőnybe kerültek a mieink, Ancsin gólt is lőtt belőle, de a mindenféle erőlködés nélküli dán ellentámadás is pontos volt. Szűk 20 perc után 14-9-es állásnál Chema Rodriguez időt kért, lecserélte a kezdősort, de a frissítés nem sült el jól, mert 19–12-es dán vezetésnél ismét a magyar kapitány szakította meg a játékot.

Ekkorra már nem őrizte meg a higgadtságát, ordítva kérte számon, miért nem küzd és harcol a csapata, és miért maradnak el a megelőző faultok a rivális támadásainál.

A dán kapus, Landin 10 védésnél tartott az első félidőben, a magyar kapusok összesen háromig jutottak. A 21-12-es hátrány hűen tükrözte a látottakat, csak annak örülhettünk, hogy nem tízgólos a differencia. Sebességben, képzettségben, tervszerűségben, gondolatban, komplexitásban ég és föld volt a különbség a két csapat között.

A fordulás után gyorsan meglett a tízgólos különbség, és a dánok a 35. percben kétszer annyi gólnál tartottak, mint a magyarok. Pytlick alakította ki a 26-13-as állást.

Mindkét oldalon láthattunk szép megoldásokat, Hansen fejmagasságban bemutatott egy cselt, majd alulról lőtte ki a jobb felsőt. Pedro a szélről pörgetett Landin lábai mellett a kapuba. A 40. percben már 15 gólos előnyre tettek szert a dánok (31-16), a szétesőben lévő magyar csapat elszórta a labdákat, az ellenfél pedig ezeket kíméletlenül kihasználta.

Az utolsó negyedórában a dánok már kiengedtek, a második soruk került a pályára, ettől még számottevő különbséget nem lehetett érezni a játékukban. Pláne, hogy a magyarok továbbra is sok hibával, igen nehézkesen játszottak, a dánok pontosan tudták, milyen támadásvariációink vannak, hová szeretnénk eljuttatni a labdákat. A magyar védelmet pedig könnyen szedték szét. 38-22-nél már 16 gólosra növekedett a különbség, a tisztes helytállás is csak illúzió maradt ezen az estén. Székely több hetest is fogott, de ez is csak a végeredmény kozmetikázására volt elegendő.

A válogatottnak ebből a KO-ból gyorsan talpra kell állnia, mert pénteken már a helyosztókat rendezik, és az ötödik hely még elérhető. A helyezéseknek az olimpiai selejtező miatt fontos a jelentőségük, szerencsés esetben az ötödik helyezett meg is rendezhet egy 2024 tavaszán sorra kerülő selejtező tornát. Pénteken azok a norvégok jönnek, akik a spanyolokkal szemben hosszabbításban maradtak alul egy góllal.

Dánia–Magyarország 40-23

„Nem azt mondom, hogy feladtuk, de így nem lehet játszani. Ez van, nem szabad így kezdenünk, próbálunk a másik két meccsen jobban játszani” – értékelt Bodó Richárd az M4-nek.

A kapitány, Chema Rodriguez úgy kezdte, hogy nem harcolt a csapata, nehéz megértenie, miért volt ez így. Tudták, hogy Dánia jobb, de nem adtak bele mindent a győzelemért, ez az ő hibája, mert ő az edző, nem készítette fel rendesen a csapatát.

„Nem álltunk készen a mérkőzésre. El lehet veszíteni pár labdát, de utána harcolni kell. Ha mindent megteszünk, úgy ki lehet kapni, de ez ma nem volt így.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!