Magyar futballistákat fizethettek elsíbolt ausztrál parkolópénzekből, 10 millió dolláros sikkasztás a gyanú

2023. január 20. – 05:49

Másolás

Vágólapra másolva

10 millió dolláros csalással vádolják Robert Belteky parkolóüzemeltetési vezetőt – írja a G7.hu egy melbourne-i újság, a Herald Sun cikkére hivatkozva. Az Ausztráliában élő üzletember neve a magyar futballkedvelőknek Bélteky Róbert formában lehet ismerős: a budafoki futball felemelkedésében volt komoly szerepe a csapat tulajdonosaként, és a Budafoki MTE 2020-ra az NB I.-ig emelkedett részben neki köszönhetően. (Ma már a 20 csapatos másodosztály 17. helyén áll, az üzletember az NB I.-es fénykor óta kiszállt a klubból.)

Béltekyt az ausztrál lap szerint az általa korábban irányított melbourne-i cég tulajdonosai jelentették fel, mondván: az üzletember tíz éven át sikkasztott a cég kasszájából, és részben ebből a pénzből állta a Magyarországon játszó labdarúgók fizetését. (A 10 millió ausztrál dollár mai árfolyamon nagyjából 2,5 milliárd forintnak felel meg.) A férfi egyébként Ausztráliában is foglalkozott futballal, korábban a 2004-es alapítású, háromszoros ausztrál bajnok Melbourne Victory FC részvényese és igazgatótanácsi tagja is volt.

Bélteky több mint tíz évig volt a parkolásüzemeltetéssel foglalkozó, ausztrál alapítású Care Park vezetője. A cégcsoportnak csak Ausztráliában több mint 500 parkolóháza van, és öt országban aktív, köztük Magyarországon is. Az '56-os emigráns családban már Ausztráliában született Bélteky 2009-ben került a cég élére, és 2022 novemberéig volt ügyvezető igazgatói pozícióban, amikor a tulajdonos „súlyos és szándékos kötelességszegésre” hivatkozva menesztette. Ezután bírósághoz is fordultak az ügyében, a feljelentés szerint 2012-től sikkasztott el a cégtől összesen 10 millió ausztrál dollárt.

A feljelentés szerint a pénzből több mint 2,7 millió ausztrál dollár (680 millió forint) jutott a budafoki focicsapatnak, míg 918 ezer ausztrál dollár (231 millió forint) Bélteky magyar privát bankszámlájára került. A gyanú szerint ez utóbbi pénzt részben a játékosok kifizetésére használták. „Ez persze nem meglepő, hiszen az ilyen pénzmozgásokat nehéz legalizálni, és a feljelentésből is inkább úgy tűnik, hogy szerintük Bélteky valahogyan közvetlenül adhatta a pénzt, megkerülve a klubot” – jegyi meg a G7.

„A Care Park leánycégei és a Budafoki MTE Kft. között valóban volt pénzáramlás, ezt hazai cégdokumentumok is bizonyítják. A csapatot működtető cég három év alatt igazolhatóan 1,9 millió ausztrál dollárnak megfelelő összeget kapott (…) A magyar leány 2019 és 2021 közötti teljes bevételének közel hatodát adta át a csapatnak, úgy, hogy a három évből kettőben épp a támogatással azonos értékű veszteséget termelt” – írja a G7.hu cikke az ügyről.

A ferencvárosi Laidouni és a budafoki Marko Nikolić (Care Park-os mezben) a Budafoki MTE–Ferencvárosi TC bajnoki labdarúgó-mérkőzésen 2021. április 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A ferencvárosi Laidouni és a budafoki Marko Nikolić (Care Park-os mezben) a Budafoki MTE–Ferencvárosi TC bajnoki labdarúgó-mérkőzésen 2021. április 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Care Park egy idő után papíron tulajdonosa is lett a budafoki futballcsapatnak, de a mostani laphírek szerint erről Melbourne-ben, a vállalat központjában Béltekyn kívül senki nem tudott, „a bírósággal ugyanis azt közölte a cég, hogy »semmi közük a focihoz«” – írja a G7. A lap megkereste a budafokiakat, hogy kommentálnák-e az ausztrál lap információit az állítólagos sikkasztásról, de azt a választ , hogy a klub „nem kíván nyilatkozni az ügyben”.

Nemcsak a budafoki focira, hanem az Orbán Viktor alapította felcsúti akadémiára is költött Bélteky. A Hvg.hu 2021-es cikke szerint – amelynek következtében az üzletember bekerült a korrupciófigyelő K-Monitor adatbázisába is – „Bélteky már 2012-ben is szívesen látott vendég volt Felcsúton, akkor egy melbourne-i együttműködésről tárgyaltak a honlap szerint, egy évvel később pedig 50 ezer dollár támogatást is adott a Puskás Akadémiának, majd 2017-ben ő avatta fel a Puskás-szobor mását”; a felcsúti akadémia honlapján ma is elolvasható a Melbourne-i kapcsolat című írás.

A Care Park által tett feljelentés szerint a budafoki foci támogatása mellett Bélteky fiktíven foglalkoztatta feleségét és lányát a cégnél, akiknek összesen több mint egymillió ausztrál dollárt (252 millió forintot) utaltak. A feljelentésben az is szerepel, hogy Bélteky a cég költségére 856 ezer ausztrál dollárt (215 millió forintot) költött repülőjegyekre saját magának és a családtagjainak, ékszerekre, órákra, ruhákra, luxushotelekre több országban vagy hajóutakra.

A Care Park azt szeretné elérni, hogy a Bélteky család adja vissza a szerintük elsikkasztott pénzeket. Míg a budafoki klub nem válaszolt a G7 megkeresésére, Bélteky lánya annyit reagált az ausztrál újságnak, hogy „sok bizonyítékunk van, hogy cáfoljuk ezeket az ismétlődő állításokat, jelenleg dolgozunk ezen az ügyvédeinkkel”. A Herald Sun megjegyzi azt is: a feljelentés nyomán az ausztrál hatóságok egyelőre nem indítottak büntetőeljárást az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!