Kocsis Máté tavasszal kiszáll a kézilabdából

2023. január 12. – 09:01

Kocsis Máté tavasszal kiszáll a kézilabdából
Kocsis Máté, a szövetség jelenlegi elnöke a férfi kézilabda-vb nyitányán beszélt a jövőjéről – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva


A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, Kocsis Máté a Nemzeti Sportban jelentette be, hogy a tavaszi tisztújításon nem tervezi, hogy újraindul az elnöki posztért. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „az újraindulásra egészen minimális esélyt látok, leginkább semennyit”.

A kormánypárti politikust 2015-ben választották meg a szövetség vezetőjének, nyolc év után búcsúzna, szerinte most már más típusú elnökre lesz szükség, mert ő rettenetes pénzügyi állapotban vette át az irányítást.

A korábbi sikeres kapitány, Mocsai Lajos már tavaly novemberben jelezte – ekkor nevezte szégyennek a női csapat Eb-szereplését –, ha a közösség igényli a visszatérését, megfontolja.

Kocsis azt is bejelentette a sportlapnak adott interjújában, hogy a 2024-es női kézilabda-Európa-bajnokság társrendezéséből is kihátrálna a szövetség. Az eseményt Ausztriával és Svájccal közösen pályázta meg Magyarország, de most más helyzet van, mint a kandidáláskor, most egy Eb-t luxuscikknek nevezett. A két rendező magyar város: Budapest és Debrecen. Az eredeti tervek szerint a döntő Budapesten, az MVM Dome-ban lenne, ahol a tavalyi férfi-Eb fináléja is volt. A 20 ezres csarnok egyébként 100 milliárdért épült fel, és jó beruházásnak értékelte.

„Nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda-Eb ezekben az időkben luxuscikk” – nyilatkozott Kocsis, aki a kormánypárt frakcióvezetője is egyben.

Magyarország egyedül nyerte el a 2027-es női világbajnokság rendezési jogát, arról Kocsis nem beszélt, hogy azzal az eseménnyel milyen terveik vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!