Hosszú Katinkáék elbukták a vizes világszövetség elleni pert

2023. január 9. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egy San Franciscó-i kerületi bíróság a vizes sportok nemzetközi szövetsége, a World Aquatics javára ítélt abban a perben, melyet Hosszú Katinka és két amerikai úszó közösen indított a szervezet ellen. Hosszúék 2018-ban az amerikai trösztellenes szabályok megsértésének vádjával kezdeményezték a jogi eljárást.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó és társai, az amerikai Tom Shields és Michael Andrew azután adták be keresetüket, hogy az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mert az nem felelt volna meg a nemzetközi szövetség (akkor még FINA) szabályzatának. A visszakozást megelőzően a FINA eltiltással is fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek az eseményen, idézi fel az előzményeket az MTI.

A nemzetközi szövetség egy hónappal később kijelentette, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, de az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el.

A World Aquatics közleménye szerint az ítélettel egy hosszú bizonytalan időszak zárult le, és a bíróság döntése egyértelmű helyzetet teremtett „nem csupán a szövetség, hanem az olimpiai mozgalom számára is”.

Az ügyben döntő bírónő ítélete szerint valóban számos bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvénybe. A törvények ugyanis nem írják elő, hogy az egyik fél segítse a másikat abban, miszerint konkurenciája legyen, csupán az indokolatlanul kereskedelmi korlátozásokat tiltják. A bírónő azt is megállapította, hogy az ISL mindenkor szabadon megrendezhette versenyeit, illetve hogy a World Aquaticsnek és tagszövetségeinek nincs monopolhelyzete a versenyzők felett.

„Az élvonalbeli úszók nem voltak szerződéssel a FINA által szervezett viadalokhoz kötve, ahogy a bizonyítékok azt is egyértelművé tették, hogy az ISL szabadon szervezhetett úszóviadalokat a legmagasabb szinten a szövetségek együttműködése nélkül is” – indokolt a bíróság. Arra is kitért az ítélet, hogy a FINA nem próbálta meg szankcionálni és nem fenyegette meg az úszókat.

Hosszú Katinka hivatalos Facebook-oldalán egyelőre nem reagált az ítéletre, az utolsó – és idei egyetlen – posztja egy január 2-i, családi témájú bejegyzés. Tom Shields és Michael Andrew Facebook-oldalán szintén nincs reagálás az ítéletre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!