Sós Csaba: Hosszú Katinka túl van a zenitjén, három hónap olyan munka kellene tőle, amit már nagyon régen nem csinált

2022. december 29. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Milák Kristóf zsenijéről, a 2024-es versenynaptár okozta fejfájásról és Hosszú Katinkáról is beszélt Sós Csaba, az úszós szövetségi kapitánya a közmédiának adott interjúban. Az MTI által szemlézett interjúból összeszedtük a legfontosabb állításait.

  • „Milák Kristóf őrülten szeret versenyezni, így bár én azt szeretném, hogy a 2024-es vb-n csak a váltóban induljon, egyéniben pedig a fiatalok szerepeljenek, lesznek bajaim, érzelmileg be kell majd dobni magam, hogy ő is azonosuljon azzal, ami a helyes döntés”
  • Milák az idei budapesti vb-n világcsúccsal, 1:50.34 perces idővel nyert vb-aranyat, erről azt mondta: „Szakmailag a budapesti vb-döntős úszása nem volt okos, előtte beteg is volt, ami zavarta a felkészülését, ráadásul hazai medencében, hazai közönség előtti úszásban még tapasztalatlan. Milák ugyanakkor egy zseni, ők pedig bármikor bármire képesek, és biztos vagyok abban, hogy ennél még legalább egy másodperccel képes gyorsabban teljesíteni a távot”.
  • A Honvéd 22 éves olimpiai bajnokáról megjegyezte, „még gyorsúszó is lehet belőle”, ugyanis a római Eb-n csak a világcsúcstartótól kikapva lett ezüstérmes százon, a 4x200-as váltót pedig aranyérmes helyre hozta be.
  • Az idén Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor, Márton Richárd összetételben szerepelt gyorsváltóval kapcsolatban kijelentette: a négyesben bármi benne van, mert négy „nagyon klassz gyerek” alkotja a stafétát, akiknél jól lehet variálni, ki melyik pozícióban úszik.
  • Az egyéni szereplést nem áldozzák fel a váltóért, mert az úszás alapvetően egyéni sportág.
  • A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú Katinkáról azt mondta: ha el akarja érni a 100 érmes álomhatárt a felnőtt világversenyeken, akkor „bele kell raknia három hónap olyan munkát, amit már nagyon régen nem csinált (…) Katinka túl van a zeniten, vannak más kötelezettségei, sok minden más is érdekli, ennyi idősen a test sem úgy reagál már, mint korábban, így bár látok reményt arra, hogy összejön az általa kitűzött százas cél, de jóval nehezebb dolga lesz innen”
  • Beszélt arról is, hogy bár 2023 hagyományos év lesz egy világbajnoksággal, 2024-ben vb, országos bajnokság és Európa-bajnokság lesz három hónapon belül, ami alaposan megnehezíti az ő dolgát is. „Három hónapon belül három ilyen verseny nagyon durva. A váltók olimpiai kvalifikációja a 2024-es, februári dohai vb-n dől el, így bár szívem szerint azt tenném, nem tehetem meg, hogy negligálom, mert akkor a váltóink nem tudnak Párizsban indulni.”
  • A jövő évi, fukoukai vb-vel kapcsolatról azt mondta: mindig az a cél, hogy túlszárnyalják az előző viadal eredményét. Idén Budapesten két aranyat nyert a magyar csapat, 2019-ben Kvangdzsuban négyet, Sós pedig a kettő közötti eredménnyel kiegyezne úgy, hogy „nem csak Milák nyer érmet”.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!