Légi összeköttetésen összeveszve maradhat távol Marokkó az Afrikai Nemzetek Bajnokságáról

2022. december 29. – 22:25

Légi összeköttetésen összeveszve maradhat távol Marokkó az Afrikai Nemzetek Bajnokságáról
Rabatban ünneplik a vb-n 4. helyig jutott marokkói nemzeti válogatottat december 20-án – Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lemaradhat a vb-n történelmet író Marokkó az Afrikai Nemzetek Bajnokságáról (CHAN). A spanyolokat és portugálokat kiejtő, első afrikai csapatként elődöntőbe jutó, végül a bronzmeccsen a horvátoktól vereséget szenvedő csapat közvetlenül repülne Marokkóból Algériába, ám a CHAN idei házigazdája nem járul hozzá, hogy a marokkói gép leszálljon Kaszentínában – az ókori múltig visszanyúló város neve a Konstantin névből ered –, ahol a marokkói csapat a mérkőzéseit játszaná.

A CHAN – amelynek ráadásul a címvédője épp Marokkó – január 13-tól február 4-ig tart, Marokkó Szudánnal, Madagaszkárral és Ghánával játszana.

A futball idején sincs barátság

Marokkó és keleti szomszédja között hagyományosan rossz a kapcsolat. A legnyugatibb arab állam szerint Algéria a szeparatistákat támogatja Nyugat-Szaharában, amely Marokkó szerint országa szerves részét képezi.

A de facto marokkói ellenőrzés alatt álló terület azután, hogy Spanyolország 1975-ben kivonta onnan csapatait, függetlenségi háborút vívott Marokkóval és Mauritániával szemben. A Polisario Front vezette ellenállást Algéria évtizedeken át támogatta – ez az alapja a feszült konfliktusnak. A hetvenes években Franciaország is beavatkozott, ahol jelenleg több olyan tagja él a Polisario Frontnak, akiket marokkó terroristának tekint. Marokkó ezen a vonalon vált gyanússá a nemzetközi Pegasus-botrányban. Párizs szerint Franciaországban vetette be a kémprogramot Marokkó, a Polisario Front ottani tagjai után kutatva.)

Legutóbb Algéria és Marokkó egy szaharai határállomáson került konfliktusba, ezután Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait nyugati szomszédjával, és a légterét is bezárta a marokkói gépek előtt – emlékeztetett az MTI.

A marokkói szövetség (FRMF) csütörtökön jelentette be, hogy csak abban az esetben indul az együttes a január 13-tól február 4-ig tartó viadalon, ha a küldöttség közvetlen repülőjárattal utazhat Rabatból az algériai Kaszentínába.

Az FRMF hozzátette: döntésükről tájékoztatták az afrikai szövetséget (CAF), egyben közbenjárását kérték, hogy a marokkói nemzeti légitársaság csapatot szállító repülője külön engedélyt kapjon az algériai landolásra.

A 2009 óta létező CHAN nem azonos sorozat a kontinens rangosabb tornájával, az 1957 óta megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájával. A marokkói csapat a korábbi hat CHAN közül a legutóbbi kettőn – 2018-ban hazai környezetben, míg az egy évvel elhalasztott 2020-as kameruni tornán – végzett elsőként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!