A BL-győztes Ancelotti a titkairól beszél a Sport TV dokusorozatában

2022. december 20. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Volt egy olyan szezon az 1930-as években, amikor az olasz élvonalbeli klubok felénél magyar futballedző dolgozott. A magyar futball jelenlegi sikereit egy olasz edzővel, Marco Rossival érte el, akinek a népszerűségéről elég csak annyi, hogy a legutóbbi, szeptemberi magyar–olaszon a Puskás Arénában a közönség végigtapsolta az olasz himnuszt.

A Real Madrid a legutóbbi BL-győzelmét ugyancsak olasz edzőnek, Carlo Ancelottinak köszönheti, az UEFA az előző szezon legjobb edzőjének őt választotta meg. Ancelotti az egyetlen, aki mind az öt topligában bajnoki címet ünnepelhetett. (És még a Star Trekbe is beugrott pár másodpercre.)

Az olasz focibajnokságot közvetítő Sport TV nemcsak vele készített exkluzív interjút, hanem például még a Juventus jelenlegi edzőjével, Massimiliano Allegrivel, vagy a vb-ezüstérmes és BL-győztes Franco Baresivel.

December 25-től látható az AMC Mikrón az a dokusorozat, a Calcio titkai, amelyiknek az első részét újságíróknak kedden kora délután mutatták be. Önmagában érdekes kérdés, hogy az olasz foci szakértője, Kéri András hogy jutott át a Real sajtóosztályán, ami azért az interjúkérelmek lepattintásában nyilván meglehetősen edzett. Kéri néhány évet dolgozott a Juventusnál, a film elkészítésekor nyilván kamatoztatta a kapcsolatrendszerét, ez olyan jól sikerült, hogy a Leicesterrel bajnok Claudio Ranieri a római lakásán fogadta a stábot.

Ancelotti felelevenítette, milyen edzőktől tanult játékosként, majd az 1994-es vb-n már a korábbi mestere, Arrigo Sacchi segítője volt. Sacchi Milanjáról azt mondta Rossi: „ha velük találkoztál, azt érezted, egy másik sportágat találtak fel.” Ancelotti bevallotta, hogy a játékos mögötti személyiségre is igyekszik figyelni, sikere egyik fontos titka a higgadtsága, a nyugalma, a másik pedig, hogy a csapata nemcsak egy stílusban tud futballozni, így nem válik kiismerhetővé, a sokoldalúságuk miatt nem könnyű felkészülni ellenük.

Az olasz szakembert próbálják csábítani a brazilok a válogatott élére, de nemet mondott, mert 2024 nyarán lejáró szerződését szeretné kitölteni a Realnál, mire az lejár, már 65 éves lesz. A hat részes sorozatban megszólalnak még újságírók, Laczkó Zsolt, aki három és fél évet húzott le Olaszországban, és most a válogatott szakmai stábjának az egyik tagja. Az alkotók forgattak a híres olasz sportnapilapnál, a La Gazzetta Dello Sportnál, Rossi pedig bevallotta, szeretne egyszer a címlapjára kerülni, de a sikereivel, nem azzal a hírrel, hogy letartóztatták.

„Olaszország nem okozott csalódást a vb-n, mert nem volt ott” – mondta fanyar humorral a csatorna főszerkesztője, Máté Pál. A sorozatban az olasz focikultúra válságára is keresik a választ. Ancelotti abban látja, hogy már nem a tehetős olasz családok állnak a klubok mögött, mások pedig a sok és gyenge külföldi jelenlétére vezetik vissza a hanyatlást. Ez a szólam ismerős itthonról, de a két ország bajnoksága még így is másik dimenzióban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!