Messi beleszállt az argentin–holland negyeddöntőn vb-rekord 18 sárga lapot adó bíróba

2022. december 10. – 09:46

Messi beleszállt az argentin–holland negyeddöntőn vb-rekord 18 sárga lapot adó bíróba
A hollandok nekiugrottak Paredesnek, akit ki kellett volna állítani, de megúszta sárgával, Van Dijk pedig lap nélkül – Fotó: Juan Mabromata / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hozott szép és színvonalas játékot a péntek esti negyeddöntő a foci-vb-n, ám annál több izgalmat adott. Mivel Hollandia a 90+11. percben egy rafinált szabadrúgás-kombinációval kiharcolta a 2-2-t, jöhetett a hosszabbítás, aminek a végét nagyon megnyomta Argentína, de így is eljutottak a tizenegyesekig. Emiliano Martínez az első kettőt megfogta, utána Enzo Fernández hibája belefért, és a büntetőpárbajban 4-3-ra nyertek Messiék.

A meccsnek egészen különleges színezetet adott Antonio Mateu Lahoz játékvezető, aki rekordszámú, 18 sárga lapot osztott ki. A hollandok gólszerzője még nem is volt a pályán, amikor a kispadon már felmutatta neki a magáét. De haladjunk sorjában, a FIFA honlapja szerint.

31. perc: Walter Samuel (argentin edző)
43: Timber (holland)
43: Acuña (argentin)
45: Romero (kezezés)
45+2: Weghorst (még a kispadról)
76: Depay (holland)
76: Martínez (argentin)
88: Berghuis (holland)
89: Paredes (holland)
90: Scaloni (argentin kapitány)
90+10: Messi (argentin)
90+12: Otamendi (argentin)
91: Bergwijn (holland)
109: Montiel (argentin)
112: Pezzella (argentin)

Noha a tévéközvetítésben kiírták, hogy a Leandro Paredest felöklelő Virgil van Dijk is kapott egy sárgát, a FIFA nyilvántartásában ez nem szerepel. Paredes volt az, aki miután már sárgát érően szerelt, nekibikázta a labdát a holland kispadnak – simán ki lehetett volna állítani –, ezek után meglehetősen nagy tömegjelenet alakult ki, de Lahoz ekkor csak az argentin szövetségi kapitánynak mutatta fel a sárga lapot, a tumultusból senkit nem akart kiemelni. Az egész vb alatt a holland Jurriën Timber gyűjtötte össze a legtöbb szabálytalanságot, szám szerint tizenhetet, most is kész csoda volt, hogy a pályán maradhatott.

A spanyol bíró már ezzel a tizenöt sárgás, tekintélyes mennyiséggel is lehet, hogy rekordot állított volna fel, de a tizenegyesrúgások alatt és után is kiosztott még hármat. A tizedik tizenegyes előtt Denzel Dumfries kapott egyet – ilyenkor a csapatnak a kezdőkörben kell lennie –, nyilván Lautaro Martínezt inzultálta, majd miután berúgta, kapott egy másikat, ezzel együtt pedig egy pirosat is. A holland Langnak is adott egy sárgát, vélhetően mert beszólt az argentinoknak az ünneplés alatt.

A meccs után Messi azt nyilatkozta, jobb bírót érdemelt volna az összecsapás.

„Nem akarok a bírókról beszélni, mert utána megbüntetnek. De az emberek látták, mi történt. A FIFA-nak foglalkoznia kellene ezzel, nem jelölhetnek ki ilyen játékvezetőt egy ennyire fontos meccsre. Nem nőtt fel a feladathoz”

– mondta.

Ők ketten egyébként jól ismerik egymást Lahozzal a spanyol ligából. Emlékezetes eset volt, amikor Messi még a Barcelonát erősítette: 2020 októberében, Maradona halála után levette a mezét Messi egy Osasuna elleni összecsapáson, Lahoz pedig adott neki egy sárgát. A 2014-es bajnoki döntőben pedig elvett az argentintól egy szabályos gólt, és így az Atlético lett a bajnok. Lahoznak volt olyan BL-meccse 2017-ben, a Manchester City–Monaco, amikor 10 sárga lapos figyelmeztetést adott, a 2017-es olasz–svéd vb-pótselejtezőn is kiszórt kilencet, de egy magyar–szlovák Eb-selejtezőn is nyolcszor nyúlt a zsebéhez 2019-ben.

A horvátok elleni elődöntőben két argentin nem játszhat, a jobbhátvéd Gonzalo Montiel, és a balhátvéd Marcos Acuña. Az eddig megszerzett, eltiltást nem érő lapokat mostantól törlik, nehogy valaki egy korábbi sárga miatt maradjon le a döntőről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!