Három büntetőt fogott meg a horvát kapus, Japánt verve negyeddöntősök

2022. december 5. – 18:47

Három büntetőt fogott meg a horvát kapus, Japánt verve negyeddöntősök
Perišić fejese után ünnepelnek a horvátok az 55. percben – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Japán két korábbi világbajnok, a németek és a spanyolok legyőzése után az előző vb ezüstérmesével, Horvátországgal döntetlenre végzett a katari nyolcaddöntőben. A tizenegyesek közül csak egyet értékesítettek, míg a horvátok úgy lőttek be hármat, hogy Modrić és Kovačić már nem volt a pályán.

A csoportmeccsek alapján nem volt könnyű meghatározni a horvát válogatott erejét, mert két gól nélküli meccs (Marokkó és Belgium) mellett Kanadát nagyon simán verte 4–1-re, miután hátrányba került.

Az első tíz perc nem a visszafogottság jegyében telt, mindkét oldalon volt egy-egy nagy helyzet. A japánok egy szögletvariációval kis híján meglepték ellenfelüket, Tanigucsi két magasabb védő között fejelte el a labdát, de centikkel a jobb kapufa mellé. Perišić egy hosszan előrevágott labdára startolt rá, kibillentette a védőjét, így nemcsak megszerezte a labdát, hanem zavartalanul vezethette az ötösön belülre, de a lövését Gonda bravúrral kiütötte, a kipattanót pedig Petković nem tudta kapura gyötörni, igaz, már hárman vették körbe, amikor ráfordulhatott volna. A 26. percben Petković tökéletes indítást kapott, de nem tudta azonnal középre rúgni, ahol Kramarić teljesen üresen érkezett. Miután átvette, már nem tudta átpasszolni a másik oldalra.

Japán próbálta birtokolni a labdát, sem a németek, sem a spanyolok ellen nem volt erre annyi lehetősége, mint most, a horvátok átadták nekik a területet. Erre pedig ráfizettek. A 41. percben egy stílusos akció végén Kamada az ötös sarkánál egy visszahúzós csellel csinált szép helyzetet magának, de bedobásra rúgta a labdát. A 43. percben viszont előnybe kerültek a japánok.

A Freiburgban futballozó Doan egy szögletet előbb egyből középre rúgott, de azt könnyedén kifejelték. Másodszorra okosan megjáratták a labdát a beívelés előtt, hasonló figurához nyúltak, mint rögtön a meccs elején. Doan pedig remekül kanyarította középre a labdát, Josida ha nem is tudta a kapu felé rúgni, úgy pattant róla a labda, hogy Maedának öt méterről, középről nem volt nehéz dolga a hálóba rúgnia. A horvátok az első félidő ráadásában, a 47. percben rúghatták első szögletüket, de pontatlan volt.

A második félidőt agresszíven kezdte Japán, letámadtak, Kamada 22 méterről egy erős lövést eresztett el, de fölé ment. Lovrennek is mentenie kellett egy élesen belőtt labda után. A horvátok sokáig nem tudtak igazán épkézláb támadást felépíteni, az 55. percben váratlanul egyenlítettek. Lovren középre adott labdáját Perišić 13 méterről kőkeményen megfejelte, a labda pedig a bal alsóban kötött ki. Gonda repült érte, de nem tudta hárítani.

Megélénkült az iram, Livakovićnak kellett a másik oldalon tisztáznia, de sokkal nagyobbat védett nála Gonda, aki Modrić 22 méteres bombáját ütötte ki a léc alól. Budimir fejesénél már a kapus sem segíthetett volna, de centikkel a bal felső mellé ment a labda. A 77. percben Perišić gyorsított fel, 20 méterrel lőtt, egy védőről vágódott kevéssel mellé a labda. Válaszul Tomijasu vált le a védőjéről, de lövés helyett passzolt, így odalett a helyzet.

A rendes játékidő utolsó tíz percében már nem sok minden történt, így következhetett ezen az vb-n az első hosszabbításos meccs. A horvátok az előző vb-n a rendes játékidőben egyszer sem jutottak tovább, így igazából nem is keltett meglepetést, hogy most is döntetlent játszottak.

A horvát kapitány, Zlatko Dalić a 98. percben lecserélte a 37 éves Luka Modrićot, Lovro Majert hozta be a helyére. A hosszabbítás első érdemleges jelenete egy Livaković-védés volt a 104. percben, Mitoma helyezni már nem tudta a labdát, középre tartott, de ki kellett ütni a léc alól. A japánok szögletet rúghattak, de most nem nyúltak egyik variációjukhoz sem, így veszélyes helyzetig sem jutottak el.

A hosszabbítás második 15 percében megélénkült az iram, mindkét csapat a kapu elé ért, ziccerig viszont nem jutottak el egészen a 121. percig. Akkor Majer 16 méterről, viszonylag tiszta helyzetben lőtt, de mellé. Jöhettek a büntetők.

Az előzetes statisztika alapján Livaković volt a rátermettebb ebben a műfajban, noha a válogatottban még egyet sem hárított. Most azonnal megfogta az első kettőt, de menjünk sorjában:

Livaković volt a hős – Fotó: Lee Smith/Reuters
Livaković volt a hős – Fotó: Lee Smith/Reuters
  • Minamino gyengén rúgta, kihagyta.
  • Vlašić erőből a jobb oldalra, berúgta.
  • Mitoma rosszul helyezve kihagyta.
  • Brozović középre, berúgta.
  • Aszano a kapu bal oldalába lőtt, a kapus jobbra vetődött el.
  • Livaja két lépésből, neki sem futott, a kapufára lőtte.
  • Josida kihagyta, Livaković gyors vetődéssel hárított.
  • Pašalić nagyon higgadtan rúgta a jobb alsóba, és mehettek ünnepelni.

Japán–Horvátország 1-1, tizenegyesekkel: 1-3

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!