Kaszparov is gratulált a Kállai Gábor emlékverseny győztesének

2022. december 3. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly december 31-én váratlanul meghalt Kállai Gábor emlékére a héten nívós sakktornát rendeztek Budapesten. Kállai a 2002-ben ezüstérmes sakkcsapat kapitánya volt, és a sakkozás legismertebb hazai arca. A 10 ezer dollár összdíjazású, 10 résztvevős tornát a Magyar Sakkozásért Alapítvány szervezte. A legnagyobb név a szovjetekkel 1984-ben olimpiai bajnok, jelenleg szlovén állampolgárságú Alexander Beljavszkij volt, de hat magyar játékos is indult.

A legjobban Kozák Ádám szerepelt, akinek a végső győzelemre is volt esélye, ám az utolsó partiban sötéttel alulmaradt a dán Jonas Buhl Bjerrével szemben, aki a végső győzelmet is besöpörte. A 18 éves dán összesen 20 pontot szerzett a rapid és blitz partikban, míg az U20-as vb-n második helyezett magyar nagymester 19 pontig jutott. Bjerrének a korábbi világbajnok Garri Kaszparov is gratulált a sikere után. A harmadik helyen Alexander Motiljev végzett.

  • A teljes sorrend: 1. Jonas Buhl Bjerre 20 pont, 2. Kozák Ádám 19, 3. Alekszander Motiljev 17, 4 Berkes Ferenc 16,5, 5-6. Ruck Róbert és Kayden Troff 15, 7. Borhy Marcell 11, 8. Alekszandr Beljavszkij 10,5, 9. Horváth Csaba 8,5, 10. Gaál Zsóka 4,5.

„A nemzetközi szövetség alelnöke, Mihail Hodarkovszkij itt járt Budapesten, tetszett neki, amit látott, színvonalas partikat játszottak a versenyzők. Sok ígéretes magyar versenyzőnek lehetőséget adtunk, ilyen torna sok éve nem volt Magyarországon. A legfontosabb célunkat, hogy méltóképpen emlékezzünk Kállai Gábor nagymester emléke előtt, azt hiszem, elértük” – mondta a Telexnek dr. Flumbort András, az esemény szervezője, aki egyben a verseny igazgatója is volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!