Meghalt Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester

2021. december 31. – 16:56

Meghalt Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester
Forrás: Kállai Gábor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

December 31-én, 62 éves korában meghalt Kállai Gábor sakkozó, nemzetközi nagymester, edző és a hazai sakkélet meghatározó alakja – adta hírül a Facebookon a Magyar Sakkozásért Alapítvány. Az alapítvány csak váratlan, korai távozásról ír, a Telex információ szerint Kállai infarktust kapott.

Kállai Gábornak 14 éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki. Szabó László és Forintos Győző nagymesterek tanítványának vallotta magát. 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben nagymesteri címet szerzett. Mindeközben Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat, amiért a következő évben a csapat tagjaival együtt megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Több vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a hazai sakkéletben és klubjában, az MTK-ban, ahol az utolsó éveiben edzősködött is, emellett tíz éve a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt – írja bejegyzésében az alapítvány, amelynek Kállai az alapító kurátora volt.

Kállai tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt, és a médiában is gyakran feltűnt, ahol szintén nagy lelkesedéssel népszerűsítette a sakkot. Ő volt a Telex rendszeres hétvégi sakkfeladványainak szállítója is. Legutóbb azzal került a hírekbe, hogy ő vetette fel: az öttusába a tusák közül épp kikerülőben lévő lovaglás helyett bekerülhetne a sakk.

A Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!