Kína a Covid miatt nem rendezi meg áprilisban a Forma–1-es nagydíjat

2022. december 2. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Törölték a Sanghajban rendezendő Forma–1-es nagydíjat, így most a versenynaptárban egy hónapos szünet keletkezett – írta a Sky. A szervezők most azon tanakodnak, melyik ország lehetne a beugró az április 16-i hétvégére. A lemondástól függetlenül az a cél, hogy jövőre a rekordszámú 24 versenyt megrendezzék.

Kínának ugyan 2025-ig van szerződése a futamra, de most sorrendben negyedszer mondták le, tavaly már csak egyedüli országként hivatkoztak a járványra. Az FIA-nak a döntést azzal indokolták, hogy a koronavírus folyamatos nehézségek elé állítja az országot. A portugáliai Portimaónak lehet a legnagyobb esélye, hogy beugorjon erre az időpontra.

Kínában a napokban több tartományban tüntettek a koronavírus miatti lezárások eltörléséért. November 28-án a fővárosban is megmozdulások voltak. A Sanghajba és Pekingbe is elérő tiltakozások közvetlenül egy, több ezer kilométerrel odébb történt háztűz miatt indultak. A muszlim ujgur kisebbség elnyomásáról ismert Hszincsiang régió fővárosában, az augusztus óta a koronavírus terjedése miatt vesztegzár alatt álló Ürümcsiben ugyanis a hatóságok szerint tíz ember égett bent otthonában. A helyi lakosság körében sokan úgy vélték, hogy az áldozatok azért haltak meg, mert a hatóságok – a járványra hivatkozva – bezárták őket otthonukba, és nem tudtak elmenekülni a lángok elől (Kínában a mai napig bevett szokás, hogy rázárják az ajtót a karanténban lévőkre, vagy eltorlaszolják a kijáratot, hogy ne tudják elhagyni otthonukat). Bár ezt a pártállami média tagadta, sokan utcára vonultak Ürümcsiben és más hszincsiangi városokban, hogy a hatósági szigor feloldását követeljék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!