Mexikó feltámadása fél méteren múlt, a szaúdiak magukkal rántották őket a kiesésbe

2022. november 30. – 22:23

Mexikó feltámadása fél méteren múlt, a szaúdiak magukkal rántották őket a kiesésbe
Fotó: Evrim Aydin / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mexikót sokan temették két forduló után, az eddigi gyenge játéknak azonban nyoma sem volt Szaúd-Arábia ellen. Az első perctől kezdve támadtak, és a második félidő elején megszerezték a vezetést, majd öt perccel később Chávez bődületes nagy góllal duplázta meg az előnyt szabadrúgásból. Mexikó nyomult tovább, két góljukat les miatt elvették. A hosszabbításban Szaúd-Arábia azonban magával rántotta őket a kiesésbe a szépítéssel. Hiába nyert Mexikó, Lengyelország jutott tovább a csoportból jobb gólkülönbséggel.

Mexikó csalódást keltő játékkal, egy vereséggel és egy döntetlennel kezdte a katari labdarúgó-világbajnokságot. Az utolsó forduló előtt azonban még megvolt az esélyük a továbbjutásra, ehhez mindenképp le kellett győzniük Szaúd-Arábiát.

A mexikói válogatott az első perctől kezdve támadott, és mindent megtett a vezetésért. A 3. percben Alexis Vegát ugratták ki, ám a szaúdi kapus szenzációs ütemérzékkel jött ki majdnem a tizenhatos vonaláig, és takarította el a mexikói csatár elől a labdát. Hét perccel később Henry Martin feje előtt öklözte ki a labdát Mohamed al-Ovaisz, akinek bőven akadt dolga az első félidőben. A 23. percben Luis Chávez középre tartó lövését, majd két perc múlva Orbelin Pineda lövését fogta különösebb megerőltetés nélkül.

A széleken a mexikóiak akkor mentek el, amikor csak akartak, a kapu előtt azonban meggyűlt a bajuk a betömörülő szaúdi védőkkel.

Az első félidőben 11 alkalommal próbálkozott a mexikói válogatott, de csak háromszor találta el a kaput, és egyik sem volt igazán komoly helyzet.

A szaúdiak főként kontrákból indultak meg, és egyedül egy szabadrúgásból volt esélyük a vezetést megszerezni. Kanno bő húsz méterről a kapu fölé tekerte a labdát. A félidő második felében leült kissé a játék, az utolsó percek azonban ismét a mexikói próbálkozásokról szóltak. Előbb Pineda ígéretes lövését blokkolta a szaúdi védelem a 42. percben, majd Vega és Gallardo kísérleteit is sikerrel hatástalanították.

A második félidőben gyakorlatilag felborult a pálya, és Mexikó mindent egy lapra feltéve, hősiesen támadott a továbbjutásért. Az első percekben Chávez és Lozano próbálkozott egy-egy lövéssel, majd egy szöglet után megszerezte a vezetést Mexikó a 47. percben.

A laposan érkező beadásba Montes piszkált bele a rövid saroknál, és a középen helyezkedő Martin alig két méterről bekotorta a labdát a kapuba. Ez volt Mexikó első gólja az idei világbajnokságon, és így elkerülték a szégyent, hogy rúgott gól nélkül búcsúzzanak.

Itt azonban még messze nem a búcsúzáson gondolkodtak a mexikói játékosok. Rohantak a középkezdéshez, mert a továbbjutáshoz többgólos győzelemre lett volna szükség.

Alig öt perc kellett a második találatig. Az 52. percben szabadrúgáshoz jutott Mexikó jó harminc méterre a szaúdi kaputól, és Chávez a vb egyik legnagyobb gólját lőtte, a bal felsőbe bombázta a labdát.

Az 56. percben majdnem megszerezte a harmadik gólt is Mexikó, de Lozano gólját les miatt nem adta meg a játékvezető. Néhány perccel később Martin esett el a szaúdi tizenhatoson belül Tambakti mellett, a játékvezető azonban kirúgást ítélt a mexikói szurkolótábor hangos elégedetlenségére.

Mohamed al-Ovaisz több bravúros védéssel tartotta meccsben a szaúdiakat, akik azonban alig jutottak át a felezővonalon. A 71. percben Martin bombázta alig tíz méterről fölé a labdát, két perccel később Chávez pedig nagyjából akkora távolságból próbálkozhatott a szabadrúgásnál, mint az első góljánál. Most a jobb felső sarkot vette célba, de a szaúdi kapus ezúttal odaért, és kitornázta a labdát.

Nem adták fel a mexikóiak, miközben a másik meccsen 2-0-ra vezetett Argentína. Egy ideig úgy tűnt, hogy csak a sárga lapokon fog múlni a továbbjutás, ebben pedig Mexikó rosszabbul állt, mint Lengyelország. Legalább egy gólra még szükségük volt tehát, hogy megelőzzék a lengyeleket.

Pineda tekerte a 76. percben a bal alsó mellé, majd két perccel később ajtó-ablak helyzet maradt ki a szaúdi kapunál. A 87. percben ismét betalált Mexikó, Antuna gólját azonban les miatt nem adta meg a játékvezető – teljes joggal.

A szaúdiaknak lényegében helyzete sem volt a második félidőben, ám a végén jött a csattanó. A 95. percben egy szép kényszerítő után Al-Davszari a bal alsóba bombázott, és ezzel megpecsételte Mexikó sorsát.

Mexikó 2-1-re megnyerte a meccset, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Lengyelország jobb gólkülönbséggel a C csoport második helyén végzett, és Lewandowskiék játszhatnak Franciaország ellen a nyolcaddöntőben.

Szaúd-Arábiának az argentinok legyőzése után nem jött össze az újabb bravúr, Hervé Renard csapata a negyedik helyen végzett három ponttal.

Szaúd-Arábia–Mexikó 1-2

  • gól: Al Aldawsari 95., ill. Martin 47., Chávez 52.
  • sárga lap: Al Shehri 28., al-Hasszan 34., Tambakti 52., Madu 82., Bahebri 97., ill. Alvarez 16.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!