Feltűnt már a dán kapus furcsán különleges védésmódja?

2022. november 30. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán, magyar idő szerint délután 4-től a továbbjutásért játszik Dánia válogatottja a katari futball-világbajnokságon, mindenképpen nyerniük kell Ausztrália ellen ahhoz, hogy ott lehessenek a nyolcaddöntő mezőnyében. Ehhez aktívabb támadójátékra lesz szükségük, a két meccsen lőtt egy gól ugyanis elég karcsú teljesítmény.

Szerencséjükre, a védelem viszonylag stabil, ugyan két gólt kaptak a világbajnoki címvédő franciáktól, de ellenük nem szégyen ennyi találat. Nem volt viszont még túl sok védése a vb-n a dán kapusnak, Kasper Schmeichelnek, pedig a játékos egészen különleges technikával kezeli a felé tartó labdákat.

A kapus felsőteste felé tartó lövéseknél általában azt szoktuk látni, hogy a lehető legjobban széttárt tenyérrel várja a labdát a kapus, amit aztán kézzel lassít le, hogy a végén a melléhez fogja, így biztosítva a labdát. Schmeichel viszont – a dán iskolát, tehát elég sok dán társát is követve – másképp dolgozik: nem tenyérrel, hanem behajtott karral várja a labdát.

Schmeichel (és más dán kapusok esetében) azt látjuk, hogy a kulcscsonthoz húzza vissza az öklét, az érkező labdát pedig itt, a mellkasa, a kézfeje és az alkarja találkozásánál fogja meg. Ezt persze így nehéz elképzelni, úgyhogy mutatunk egy korábbi lassított felvételt:

A dolog gyökere valahol a dán futballképzésben keresendő, Schmeichel ugyanis fiatal kora óta így véd, erősítette meg a Manchester City korábbi ifikapus-edzője, aki régebben együtt dolgozott Schmeichellel. Ráadásul ugyanezt a mozdulatot láthatjuk a jelenleg az angol másodosztályú Preston North Endnél (kölcsönben) védő dán Daniel Iversennél is, legalábbis korábbi edzője szerint.

Egy dán YouTube-csatornán hosszabb videó is van erről a védésfajtáról.

Persze ez nem azt jelenti, hogy Schmeichel mindent és mindig így védene. Ezzel a módszerrel, a „dán elkapással” igazából csak a pontosan mellmagasságban, a kapus felsőtestéhez érkező labdát könnyű fogni, amint picit arrébbmegy, már gondot okozna pontosan megfogni. Ezután ráadásul lassabb is újra játékba hozni a labdát, de néha, amikor pont úgy jön a lövés, nem hezitál így mozdulni.

Ezzel együtt egyébként az ilyen labdáknál jelentősen lecsökkenti az esélyét annak, hogy kipattanjon a kapusról a labda, nem véletlenül alkalmazzák egyébként, amikor lehetőség nyílik erre, írja a német Spiegel. A német lap ráadásul rámutat, hogy a korábbi Chelsea-kapus (azóta jégkorongozó) Petr Čech is szeretett időnként így védeni, tehát még csak nem is teljesen dán eredetű a dánoknak tulajdonított, az elmúlt években videós formában felkapottá vált védésmód.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!