Agyrémnek hangzik, de a 2026-os vb-n már a csoportmeccsek után is büntetőpárbaj jöhet

2022. november 30. – 19:16

Agyrémnek hangzik, de a 2026-os vb-n már a csoportmeccsek után is büntetőpárbaj jöhet
Izgalmakat szeretne okozni a FIFA a büntetőkkel – Fotó: Ozan Kose/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak amiatt lesz egyedülálló a 2026-os foci-vb, mert először rendezik három országban (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó), és a történelemben először 48 csapattal, hanem azért is, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) azon gondolkodik, hogy a csoportmeccseken bevezeti a tizenegyesrúgásokat. Erről az Athletic számolt be, a terv még kiforratlan, és nyilván még nagyon sok kérdést kell még tisztázni.

A FIFA 2018-ban távozó technikai igazgatója, a holland Marco van Basten már korábban utalt a büntetőpárbaj lehetőségére, és nagyon úgy látszik, hogy ezt nem vetették el. Az Athletic szerint a büntetőpárbajt akár még a találkozó előtt is megrendezhetnék, hogy az egyik csapatnak többet kelljen kockáztatnia a 90 perc és a ráadás alatt. Értelemszerűen annak a csapatnak járna a bónuszpont, amelyik több tizenegyest értékesít. A FIFA-nál ezzel azt akarják elérni, hogy kevesebb holtverseny legyen

A magyar bajnokságnak volt egyébként egy olyan szezonja (1989-1990), amikor a döntetlen után a tizenegyeseket jobban lövő csapat két pontot kapott, míg a vesztes megmaradt egynél. Az újítást viszont nem tartották meg a következő idényre. Hasonló lehet itt is az elv.

A FIFA még nem hozta nyilvánosságra, milyen lesz a pontos lebonyolítás, de a legutóbb ismertetett javaslat szerint ezen a vb-n nem a megszokott négyes csoportok lesznek, hanem csak hármasok. Itt pedig sokkal inkább megvan az esély és a veszély két csapat holtversenyére, de három döntetlennel akár a hármas egyenlőségre is. Most egyébként a teljes holtversenyt (ha a rúgott gólok száma is egál) a sportszerűségi pontok alapján döntik el.

A hármas csoportok ellen szól, hogy az utolsó fordulóban pályára lépő két csapat már pontosan tudja, milyen eredményre lesz szükségük. Az Ausztria–NSZK a leghíresebb példa a megbeszélt eredményre, amivel kipörgették Algériát 1982-ben, mert akkor még nem egy időben kezdődtek az utolsó forduló meccsei.

A hármas csoportok mellett az szól, hogy akkor nem lesz több meccs a mostaninál, és nem lesz hosszabb a torna, mert a harmadik kiesik, a 32 továbbjutó csapat egyenes kieséses rendszerben folytatná, ami több izgalmat hoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!