Meztelenre vetkőztettek egy szurkolót Katarban, mert szivárványos ruhát viselt

2022. november 29. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit szurkolót a biztonsági személyzet meztelenre vetkőztetett, amikor érvényes jeggyel be akart jutni a Hollandia–Katar-meccsre a katari foci-vb-n, írja a brit Inews.

Anthony Johnsonnak a katari út megszervezésében sok más angol drukkerhez hasonlóan segített az angol labdarúgó-szövetség (FA), a férfi hivatalosan tagja a vb-re utazó brit szurkolói csapatnak.

A Katarból érkező hírek szerint jó pár drukkerrel sokkal megalázóbban bánnak a katari meccsek helyszíni lebonyolítói, ha valamilyen, az LMBTQ-közösséggel való szimpátiát kifejező szivárványos ruha vagy tárgy van náluk. Ezért pár nappal ezelőtt a FIFA ki is adott egy hivatalos állásfoglalást, hogy a lelátókon engedélyezett az ilyen ruhák, tárgyak, molinók használata, és ezt Katar állam képviselője, a szervezőbizottság főtitkára, Hasszan al-Tavadi is megerősítette.

A keddi meccs előtt a brit férfi egy olyan pólóban szeretett volna belépni az Al-Bajt Stadionba, amin az angol szövetség hivatalos jelvénye szivárványszínű volt (ez a ruha az angol futballszövetség hivatalos áruválasztékának része), és a sapkájának is ilyen színei voltak. A biztonsági személyzet hosszas motozásnak vetette alá, és le is vetkőztették, még az alsónadrágját is le kellett vennie. Jó pár meccsen járt már a katari vb-n, de ilyesmire most kötelezték először.

Johnson szerint az egyik biztonsági őr azt is az arcába ordította, hogy „Nem tiszteled a kultúránkat”. A motozás és vetkőztetés során nem találtak nála semmi problémás dolgot, de azt mondták, csak akkor mehet be a lelátóra, ha leveszi a szivárványos sapkáját. Hét biztonsági állt körülötte, négy rendőr, két tradicionális katari ruhát viselő személy, és egy FIFA-ruhás ember. Johnson mondta nekik, hogy nem veszi le a sapkáját, és hivatkozott a FIFA-állásfoglalásra. „Nem érdekel minket, mit mond a FIFA, mi döntjük el, hogy ki mehet be” – válaszolták neki.

Ezután arra kérte őket, hogy adják neki írásba angolul, hogy azért nem engedik be a meccsre, mert szivárványos sapkát visel, ha adnak neki erről papírt, akkor leveszi, és bemegy anélkül. Néhány perc múlva azonban érkezett egy másik rendőr, aki a ruhájára vonatkozó tiltás nélkül beengedte a lelátóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!