Tizenkét embert vett őrizetbe a brüsszeli rendőrség a marokkói drukkerek zavargása után

2022. november 28. – 09:19

Tizenkét embert vett őrizetbe a brüsszeli rendőrség a marokkói drukkerek zavargása után
Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggelig tizenkét embert őrizetbe vett, egyet pedig letartóztatott a brüsszeli rendőrség a belga fővárosban történt vasárnapi zavargások miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint marokkói szurkolók autók megdobálásával és elektromos rollerek felgyújtásával ünnepelték meg csapatuk Belgium elleni győzelmét, melynek a rendőrök könnygáz és vízágyú bevetésével vetettek véget – írja a Deutsche Welle.

A rendőrség tájékoztatása szerint már a meccs elején nagyobb tömeg gyűlt össze a Palis du Midi közelében, és már Ziyech elvett gólja után felhorgadtak az indulatok, gyújtópontra azonban csak a második félidőben jutott a helyzet. A szurkolók tűzijátékoztak, dobálták a rendőröket és a közeli kirakatokat is, valamint felgyújtottak egy kukát, több elektromos rollert és egy parkoló autót is. A zavargást, melyben egy újságíró egy tűzijáték miatt meg is sérült, a rendőrök végül könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel.

Brüsszel polgármestere, Philippe Close az incidens után azt írta Twitteren, hogy mélyen elítéli a vasárnap délután történteket, és közölte, hogy a rendőröket arra kérte, hogy tartóztassák le a felelősöket. Hétfő reggelig egyelőre egy embert tartóztattak le, tizenkettőt pedig őrizetbe vettek. Annelies Verlinden belügyminiszter, aki nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a stadionon belüli futballhuliganizmus megfékezésére, köszönetet mondott a rendőröknek, és hozzátette, szomorú látni, hogy néhányan zavargásra használják ki az ilyen helyzeteket.

A váratlan marokkói győzelem Hollandiában is zavargásokhoz vezetett, Rotterdamban nagyjából ötszázan csaptak össze a rendőrökkel, de Hágában és Amszterdamban is voltak kisebb zavargások. Belgiumhoz hasonlóan Hollandiában is viszonylag sok marokkói él, többek közt a már említett Hakim Ziyech is itt született, aki az Ajaxnál játszott mielőtt a Chelsea-be igazolt volna. Marokkóban viszont rendben ment az ünneplés, Rabatban tánccal, énekléssel, dudálással és zászlólengetéssel örültek a győzelemnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!