Ausztrália jó iramú, de gyenge meccsen verte Tunéziát

2022. november 26. – 13:11

Ausztrália jó iramú, de gyenge meccsen verte Tunéziát
Küzdelmes, de alacsony szinvonalú meccsen győztek az ausztrálok. Fotó: Chandan Kanna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália egy szerencsés góllal legyőzte a nagy iramot diktáló, de kirívóan sok hibával játszó Tunéziát. Papíron ez volt a legalacsonyabb színvonalú meccs a világbajnokságon, de azért a nagy küzdelem miatt annyira nem volt rossz.

Ausztrália nagy csatában, közepes mérkőzésen 1-0-ra győzte le a tunéziai válogatottat. Így a csoport másik meccse (Franciaország – Dánia) előtt még senki nem jutott tovább és senki nem esett ki ebből a csoportból.

A mérkőzést az ausztrálok kezdték jobban, de ez nem jelentette azt, hogy ők jól kezdtek. Olyan meccsnek indult, ahol nagyon sok a rossz megoldás, az érthetetlenül megtolt labdavezetés, a rossz passz, ugyanakkor a játék a meccs szinte minden másodpercében lendületes volt, a támadásépítést szolgálta, így helyzetek nélkül is nézhető volt a félidő első fele.

Vezet Ausztrália

Aztán a 20. perc környékén hirtelen mintha átvette volna a kezdeményezést Tunézia, jött is két jobb tunéziai támadás, de aztán mégis az ausztrálok szereztek vezetést.

A 23. percben Mitchell Duke, a japán másodosztályban (Fagiano Okajama) focizó támadó egy tunéziai védőn megpattant beadásból szép gólt fejelt.

Klasszikusan az a gól volt, ami eléggé jellemző a modern fociban, a kapus és a védelem a kiszámítható támadási elemekre könnyebben védekezik, de egy ütemtelen megoldás, egy megpattant lövés, egy rossz mozdulat sokszor nagyobb zavart kelt.

Az iramra továbbra sem lehetett egyik oldalon sem panasz, a tunéziaiak azért a focival nem annyira, ugyanakkor az elánjukkal, és a kissé steril katari lelátói hangulatból pozitívan kilógó, szurkolótáborukkal is tüzet vittek a meccsbe.

Tunézia annyiban is különleges számunkra, hogy itt játszik az OTP Bank Ligát egyedül képviselő Aissa Laidouni, akit az első meccsen a mérkőzés legjobbjának választottak, akarata itt is volt, de ezen a meccsen elsőként egy csúnya szabálytalanságért kapott „véleményes” sárga lappal tűnt ki.

Nem az volt véleményes, hogy érdemelt-e sárgát, inkább a sárga és a piros között rezgett a léc. Ez mindenesetre nem segített Tunéziának, ugyanis az, amit a játékos a legjobban tud, vagyis a szűrést a középpályán, nem lehet „rös” nélkül csinálni.

Feltámad Tunézia

Az első félidő végén jött néhány csúnyább jelenet is. Tunéziai kispadról labdával megdobott ausztrál, vagy ausztrál stoplival szerencsétlenül arcon rúgott tunéziai esetei egyenlítették ki a sérelmeket.

A 41. percben a tunéziaiak kiegyenlíthettek volna, Isszam Dzsebali állt szemben Matthew Ryan kapussal, a jelenet érdekessége volt, hogy ők év közben is találkozhatnak olykor, mert mindketten Dániában játszanak. Dzsebali mindenesetre önzetlen volt, kitolta a labdát a még jobb helyzetben levő Mohamed Drägernek (akinek nem annyira arabos a neve, nem véletlenül, német az édesapja), de őt a bevetődő védő, Harry Souttar megállította.

Az első játékrész vége megint az ausztráloké volt, bár lehet, hogy helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy a 40-45. perc között nagyon nyomtak az ausztrálok, mert a vébé megszokott trendjének megfelelően, ekkor még messze volt a lefújás. Ekkor újra feltámadtak az afrikaiak, de Jusszef Mszakni képtelen volt betalálni.

A félidőre így ausztrál előnnyel mentek ki a csapatok, ez Ausztrália 18-ik vb-meccsén először sikerült.

A második félidő

A második játékrész elejét inkább a sok ütemtelen szabálytalanság dominálta. Tunézia továbbra is óriási elánnal küzdött, de nemhogy vébén, még egy sima bajnokin sem nagyon látni olyan meccset, ahol ennyi teljesen felesleges labdavezetési hiba történik.

Tucatnyi alkalommal fordult elő, hogy a tunéziai csapat elkezdett rohanni, de a labdát vezető játékos úgy tolta meg a labdát, hogy egy védő keresztezhetett. Fizikailag, ütközésben, főleg labdabirtoklásban ekkor sokkal erősebbnek tűnt Tunézia, de azért sok mindenre nem tudták fordítani ezeket az előnyöket, így az 56-ik percben Ausztrália egy labdaszerzés után majdnem duplázott.

Tunézia derekasan próbálkozott, a 66-ik percben egy Szliti-Szkiri összjáték után lőhetett az afrikai csapat, de a védők blokkoltak. Aztán az ezúttal gyengébben játszó Laidouni elhagyta a pályát, ami nagyon indokolt edzői húzás volt, esetében ugyanis eléggé benne volt a játékban a „megfogyatkozás”.

A 71. percben óriási helyzetben Leckie lekésett egy remek ausztrál beadást, mire egy percen beül Tunézia veszélyeztetett kétszer, nagyon felpörgött a meccs ebben a szakaszban, csak éppen a nagy akarásnak, ha nem is nyögés, de rendkívül sok rossz megoldás lett a vége.

Szegény ausztráloknak talán van egy olyan imidzse, hogy iparos csapat, angolszász favágók, de mivel inkább ők kontrázhattak, a nagyobb területet kihasználva valamivel jobb megoldásokat mutattak.

A 80-90-ik percben nagyon benne volt a gól a mérkőzésben, igazán nagy ziccer ugyan nem volt, de annyira felpörögtek az események, hogy védelmi hibából, távoli lövésből, gyors ellentámadásból a tunéziai és az ausztrál oldalon is voltak helyzetek. A 88-ik percben voltak talán a legközelebb az egyenlítéshez a tunéziaiak, de Hazri nem jutott túl a kapuson. Az utolsó pillanatokban már olykor mindenki a tizenhatoson belül tülekedett, de a kétségbeesett próbálkozások és a hatalmas nyomás ellenére nem született gól.

Összegzés

Voltaképpen azt lehet mondani, hogy borult az előzetes papírforma, hiszen Ausztrália Katar, Costa Rica és Szaúd-Arábia mellett a nemzetközi focipiacon a legalacsonyabban jegyzett vb-csapat volt.

Egy érdekes negatív rekorddal mindenképpen rendelkezett ez a mérkőzés, ez volt a vb egyetlen olyan párosítása a Transfermarkt értékelése alapján, ahol a pályára lépő csapatok keretének az összértéke nem érte el a 100 millió eurót. Eleve csak hat olyan csapat volt, amelyik egyedileg ezen szint alatt volt, de csak ez a két csapat játszott egymással. Csak összehasonlításképpen, Magyarország a ki nem jutott csapatok közül is csak a 19-ik legértékesebb, de még a mi aranylábú gyermekeink is 100 millió eurónál többet érnek.

További különlegessége volt ennek a párosításnak, hogy korábban mindkét válogatottnak meggyűlt a baja a kérlelhetetlen FIFA-val, amely pozitív és negatív célokra is ki tudja használni erejét, hatalmát. Az ausztrálok a másság elfogadása mellett szerettek volna kiállni, de a FIFA „leoltotta” őket.

Viszont Tunéziában a FIFA a szövetség függetlenségét tudta megvédeni, amikor egy túlbuzgó politikus szerette volna érvényesíteni a befolyását. A FIFA megmondta, hogy lehet ezzel próbálkozni, de akkor a vébén nem látja szívesen a csapatot.

Természetesen miután a FIFA figyelmeztette a Tunéziai Labdarúgó-szövetséget (TFF) erre az immár hatodik világbajnokságra kvalifikált csapat politikai vezetése visszavonulót fújt.

Így az észak-afrikai csapat itt van, de a mai mérkőzés alapján elég távolinak tűnik a nagy cél, hogy hatodszorra sikerüljön már végre a továbbjutás a csoportból.

Tunézia–Ausztrália 0-1

  • Gólszerzők: Duke 23.
  • Sárga lapok: Laidouni 26, Abdi 64, Sassi 93. percben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!