A német kapitány szerint most kell megmutatni a jellemüket

2022. november 25. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenki tudja a dolgát. Vasárnap meg kell mutatnunk a jellemünket, és meg kell ragadni az utolsó lehetőséget. Az utolsó pillanatig koncentrálnunk kell”

– a váratlan vereséggel bemutatkozó Németország szövetségi kapitánya, Hansi Flick nyilatkozott így a Bildnek. A németek vezettek ugyan egy góllal Japánnal szemben, de a 75. és a 83. percben kaptak egy-egy gólt, kikaptak 2–1-re, így győzelmi kényszerbe kerültek. Manuel Neuer drámainak és katasztrofálisnak értékelte a vb-rajtot, a padlóról kell most felállniuk.

A németeknek ugyanis a hét rúgott góllal bemutatkozó spanyolok ellen győzniük kellene, hogy a saját kezükbe vehessék a sorsukat. Ha csak döntetlenre futja az erejükből, és Japán Costa Ricát is megveri a második fordulóban, akkor az utolsó körben a spanyol-japánon egy döntetlen a németek kiesését eredményezné.

A német sajtó a számolgatás mellett elsősorban azzal van elfoglalva, hogy Leon Goretzka ott lesz-e a pályán. A japánok elleni meccsen az ARD szakértője, a 2014-ben világbajnok Bastian Schweinsteiger keményen kiosztotta őt, amiért nem kísérte a gólt hozó támadást, hanem egyszerűen megállt. Goretzka eleve csalódottan lépett pályára, mert arra számított, hogy a kezdő tizenegy tagja lesz, de a gólszerző Gündogan helyére állt be a 67. percben.

Paul Breitner, a 74-es világbajnok csapat középpályása nem értette ezt a cserét, és azt is szóvá tette, hogy Thomas Müllernek is a pályán kellett volna maradnia, Flick azonban őt is lekapta. A 90-ben világbajnok Andy Möller szerint minden csapat szíve a kompakt középpályára vezethető vissza, ott kellene megtalálni a legjobb embereket.

Az nem kizárt, hogy a hibája ellenére Goretzka most a kezdőbe kerül, mert Flick már megbeszélte Joshua Kimmichhel az elutazás előtt, ha vészhelyzet lesz, akkor ő a középpályáról visszakerül a védelem jobb oldalára. Most pedig tapintható vészhelyzet van.

A védelem átalakítása egyébként is várható, mert Niklas Süle is rengeteg bírálatot kapott, mindkét gólban kimutatható a hibája. Flick azért hagyta ki a keretből Mats Hummelst, mert szerinte a harmónia mindennél fontosabb egy vb-n, és Hummels megosztó személyiség, veszélyeztette volna az egységet. Flick egyébként a szenvedélyt hiányolta a védőiből, nem érzékelte rajtuk, hogy mindenáron meg akarják védeni a góltól a kapujukat. Márpedig egy vb-n, ha 1–0-s előnyben vannak, ez lenne a minimum.

Flick amúgy megőrizte pozitív hozzáállását, és szerinte a csapat is, mert sokat megélt, tapasztalt játékosaik, és nem félnek a kudarctól. Németország 2018-ban beragadt a csoportkörben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!