Lewandowski változtatott a 11-esnél, a régi lövőtechnikáját vette elő, ez okozta a vesztét

2022. november 23. – 10:21

Lewandowski változtatott a 11-esnél, a régi lövőtechnikáját vette elő, ez okozta a vesztét
Lewandowski nekifutott, nem nézte a kapust, Ochoa érezte az irányt, és hárította a büntetőt – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel Robert Lewandowski belőhette volna első világbajnoki gólját kedden, de büntetőt hibázott Mexikó ellen, csapata így gól nélküli döntetlent játszott. A 34 éves csatár 71 gól mellett most rontott kilencedszer. Könnyen kiszámolható, 89 százalékos hatékonysággal végzi el a tizenegyeseket. Viszonyításul: Cristiano Ronado 145-ször lőtt a kapuba, 29-szer hibázott. Messi 106-szor örülhetett, 30 rontás mellett. Előbbi 83, utóbbi 80 százalékos hatékonyság.

Három éve készítettek róla egy videót a Bundesliga elemzői, hogyan változott meg a technikája, miután kihagyott egy tizenegyest. 2013 májusában Manuel Neuerrel állt szemben, amikor lendületesen nekifutott a labdának, nem nézett fel, nem figyelte a kapust, hanem megrúgta laposan a bal kézre. Neuer viszont hárított.

Ezek után Lewandowski változtatott. Visszavett a nekifutás sebességéből, már inkább a kapus mozgását figyelte és nem a labdára fókuszált. Ennek meg is lett az eredménye, a 2016-17-es szezonban mind a tizennégy büntetőjét értékesítette, sőt, 2018. márciusig egyetlenegyszer sem hibázott tizenegyest. Az elmúlt években is inkább az volt a jellemző rá, hogy a kapus mozgására koncentrált, a nekifutás sebességével cselezett, elküldte a kapust, és a lazán a másik irányba passzolt.

Kedden azonban a mexikói Ochoa ellen visszatért a régi stílusához, lendületes nekifutás, nem trükközött, nem nézett fel, hanem a labdán maradt a tekintete, és megint a kapus bal kezére célzott, a villámgyors mexikói azonban olvasta a szándékot, és kiütötte a labdát. Ochoa is nyilván megnézte a korábbi felvételeket, és nem véletlenül döntött amellett, hogy a bal kezére vetődik el.

Lehet, hogy a ránehezedő nyomás (győztes meccsel indulni egy vb-n hatalmas lendületet adhat) miatt változtatott Lewandowski, a testbeszédéből áradt a bizonytalanság. Az is lehet, hogy a november ötödikén az Almeria elleni bajnokin kihagyott büntető rossz emléke túlságosan benne maradt, akkor egyébként szökkent egyet a nekifutás közben, a kapust figyelte, de a jobb kapufa külső tövére rúgta a labdát, ahonnan nem pattanhatott be. A kapus akkor mozdulni sem tudott a labdára.

A lengyelek a szaúdiak ellen javíthatnak szombaton, míg az argentinokra Mexikó vár a második körben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!