Verstappen nyert Abu-dzabiban, de a legnagyobb ünneplést az F1-től visszavonuló Vettel kapta

2022. november 20. – 15:49

Verstappen nyert Abu-dzabiban, de a legnagyobb ünneplést az F1-től visszavonuló Vettel kapta
Sebastian Vettel az Abu-dzabi Nagydíj leintése után – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra már csak egyetlen nyitott kérdés maradt: kié lesz az ezüstérem Max Verstappen, illetve a Red Bull mögött. Sergio Pérez és Charles Leclerc egyaránt 290 ponttal állt az utolsó verseny előtt. Egyszerű volt a képlet: aki előrébb végez Abu-dzabiban, azé lesz a második hely. A konstruktőri verseny is szorosan alakult, a Ferrarinak 524, míg a szezon második felére feltámadó Mercedesnek 505 pontja volt.

A szezonzáró versenyen több pilóta is búcsúzott az F1-től:

  • Sebastian Vettel pályafutása utolsó versenyét teljesítette Abu-dzabiban, a négyszeres világbajnok nyáron jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul. A mezőnyben többen is speciális sisakfestéssel tisztelegtek Vettel előtt.
  • Utolsó versenyét futotta a McLarennél Daniel Ricciardo, aki jövőre nem is lesz a mezőny tagja, egy időre tehát tőle is búcsút vett az F1.
  • Hasonlóan járt a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher is. Csapata, a Haas Nico Hülkenberget választotta helyette a következő idényre.
  • A kanadai Nicholas Latifi sem kapott lehetőséget 2023-ra, és számára valószínűleg nem is lesz visszaút az F1-be.

A rajtnál simán megtartotta az 1-2. helyet a két Red Bull, Leclerc nem tudta megtámadni őket, maradt a harmadik. Hamilton és Sainz viszont nagyot csatázott a negyedik helyért: a hétszeres világbajnok még a pályát is elhagyta egy pillanatra, látványos ugratással bucskázott át a kerékvetőkön. Hamilton tempója ezután jelentősen visszaesett, a csapattársa is elment mellette. Először a motorra, aztán a padlólemezre panaszkodott Hamilton, a verseny végén aztán kiderült, hogy a sebességváltó hibásodhatott meg.

Az első pár körben a Red Bulloknak sikerült ellógniuk Leclerctől, a 15. kör környékén azonban a Ferrari versenyzője kezdett felzárkózni a 2. helyen autózó Pérezre. Erre reagálva a mexikóit kihívták a boxba új gumikért. Nem sokkal később Verstappen és Leclerc is követte, mindenki kemény keveréket kapott.

Versenyzők tapsolják meg a visszavonuló Sebastian Vettelt – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors
Versenyzők tapsolják meg a visszavonuló Sebastian Vettelt – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors

A kerékcserék után visszaállt az eredeti sorrend, Leclerc gumijai azonban 6 körrel frissebbek voltak, mint Pérezé, ennek megfelelően gyorsabb is volt nála. A Ferrari tempóját látva a 34. körben megint kihívta Pérezt, Leclerc viszont kint maradt a pályán. Pérez megint kemény gumikat kapott, Hamilton mögé, a 6. helyre jött vissza a kiállás után. Leclerc rádiózásából arra lehetett következtetni, hogy egykiállásos stratégiában gondolkodik a Ferrari. 18-19 másodperc volt az előnye Pérezhez képest ekkor, de még hátra volt majdnem 20 kör.

Pérez folyamatosan zárkózott fel Leclercre, akinek a 44. körben azt mondta a csapata, hogy nem fogja tudni végig csinálni a versenyt egy kiállással. Tíz körrel a vége előtt már csak 8 másodperc volt köztük. Nem lett igaza a Ferrarinak: az utolsó körökben rengeteg időt veszített Pérez a lekörözések miatt, így már nem tudta utolérni és megelőzni Leclercet.

Verstappen első helyét semmi nem veszélyeztette, kényelmes, több mint 8 másodperces előnnyel nyerte meg az Abu-dzabi Nagydíjat. Idei 15. győzelmét szerezte a kétszeres világbajnok, ami új rekord az F1-ben az egy szezonon belül szerzett győzelmek számát illeti. Ezt a rekordot korábban Michael Schumacher és a most visszavonuló Sebastian Vettel tartotta, 13-13 győzelemmel. Verstappen mögött Leclerc lett a második, Pérez a harmadik. Ez azt is jelenti, hogy Leclercé lett a világbajnoki ezüstérem, a konstruktőrök között pedig a Ferrari megtartotta a második helyét a Mercedes előtt. Sebastian Vettel nagyot küzdve 10. lett, azaz a négyszeres világbajnok pontszerzéssel búcsúzott az F1-től.

A pontszerzők sorrendje: Verstappen-Leclerc-Pérez-Sainz-Russell-Norris-Ocon-Stroll-Ricciardo-Vettel.

A világbajnokság végeredménye, pilóták:

  • Max Verstappen: 454 pont (már világbajnok)
  • Charles Leclerc: 308 pont
  • Sergio Pérez: 305 pont

A világbajnokság végeredménye, csapatok:

  • Red Bull: 759 pont (már világbajnok)
  • Ferrari: 554 pont
  • Mercedes: 515 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!