FIFA-elnök: Ki lehet bírni három órán át alkohol nélkül

2022. november 19. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-világbajnokság rajtja előtti napon Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke tartott sajtótájékoztatót a dohai médiaközpontban, ahol harcosan elutasította a Katart ért kritikákat, és természetesen kitért arra is, hogy pénteken miért tiltották be hirtelen a stadionok környékén az alkohol árusítását.

Kezdjük is ez utóbbival. Katarban általános alkoholtilalom van – csak nagyon korlátozottan lehet hozzájutni –, de a vb-re érkező szurkolók természetesen inni akarnak. Erre több lehetőségük van, és egészen péntekig úgy volt, hogy a stadionba, a meccsekre nem lehet bevinni sört, de az arénák környezetében a meccskezdés előtt három órán át, utána egy órán át lehet sörözni. Ezt a szabályt húzták át az utolsó pillanatban.

„Ha tényleg ez most a legfontosabb ügyünk, akkor megyek a tengerpartra, és december 18-ig pihenek” – mondta Infantino. „Minden döntést közösen hozunk, ez is Katar és a FIFA közös döntése volt. Nem is tudom, hogy összesen hány szurkolói zóna van, ahol egyszerre több mint kétszázezer ember tud inni. Szerintem ha három órán át nem ihatsz, túléled. Van ilyen spanyol és francia stadionokban” – mondta a FIFA-elnöke, majd további magyarázattal is szolgált. Szerinte ez a tilalom azt a célt is szolgálja, hogy az egy nap alatt négy meccset rendező Dohában tudják biztosítani a több százezer szurkoló folyamatos áramlását.

Infantino azt is mondta, a sört szolgáltató Budweiser is megértő volt, sőt, 2026-ra is leszerződtek velük. A FIFA-elnök szerint a jó partnerek jó és rossz időkben is kiállnak egymás mellett.

Infantino a rendező Katart is megvédte, amelyet az alapvető emberi jogok be nem tartása miatt folyamatos kritika ért. Egyrészt a vb infrastruktúráját felépítő vendégmunkások szinte rabszolgákként való kezelése adott támadási pontot, másrészt a melegeket sújtó jogszabályok.

Gianni Infantino – Fotó: Matthew Childs/Reuters
Gianni Infantino – Fotó: Matthew Childs/Reuters

A FIFA-elnök a melegjogokat történelmi távlatba helyezve kezdte el relativizálni. Azzal jött, hogy például az 1954-es világbajnokság idején a rendező Svájcban is büntetendő volt a melegek közötti szexuális kapcsolat, ráadásul Katar mindenkit szívesen lát.

Infantino arra is utalt, hogy nem szabad mindent nyugati szemszögből vizsgálni. „Ez egy folyamat, amelyen keresztül kell mennünk. Ha erről az ügyről kérdezem az apámat, talán mást mondana, mint én, és a gyerekem megint mást mondana. Csak kritizálni tudnak, de ha engem provokálnak, én reagálok rá” – mondta Infantino.

A FIFA-elnök úgy véli, hogy csak most nyílnak az ajtók, és megint Svájcot hozva példának, a női jogokra is kitért. Szerinte az egyik svájci kantonban csak az 1990-es években kaptak szavazati jogot a nők, úgyhogy ezért sem kéne Katart támadni.

„Nem háborút rendezünk, hanem világbajnokságot. Gyönyörű a város, boldogok az emberek, örülnek a csapatoknak” – mondta Infantino, aki szerint nem megosztani kéne az embereket a kritikákkal, hanem elkötelezettségre van szükség.

„211 tagországunk van – néhányan biztosan nem örülnek neki, de négy évig még én vagyok az elnök –, mindegyikük ugyanolyan számunkra. Futballemberek vagyunk, nem politikusok. Például Észak-Korea is kész volt női világbajnokság rendezésére. Csak az igazi elkötelezettség hozhat igazi változást. Mi egy globális szervezet akarunk maradni, és egyesíteni a nemzeteket. Ez a vb segít felnyitni a szemeket. Meg kell értenünk egymást, mások vagyunk, más a történelmünk, más a hátterünk, de akkor is együtt kell élnünk.”

Infantino azt is felhozta Katar védelmében, hogy tavaly, amikor a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, Amerika és Nyugat-Európa nem akart segíteni az ottani női futballisták kimenekítésében, csak Katar vállalt szerepet ebben, majd később Albánia nyújtott segítséget.

Infantino egyébként a beszédét is erősen nyitotta. „Ma erős érzelmeim vannak. Ma katarinak, arabnak, afrikainak, melegnek, fogyatékkal élőnek és bevándorló munkásnak érzem magam.”

A FIFA-elnök képmutatónak mutatta be a Nyugatot, ami szerinte Katarral ellentétben nem nyitott legális csatornákat bevándorló munkavállalóknak, így se reményt, se jövőképet nem kaptak.

„Nem kell megvédenem Katart, meg tudják védeni magukat. Én a futballt védem. Katar előrelépett, és úgy érzem, sok más dologban is. Természetesen nem vagyok katari, arab, afrikai, meleg, fogyatékkal élő vagy bevándorló munkás. De úgy érzem magam, mint ők, mert tudom, mit jelent külföldiként egy idegen országban diszkrimináltnak és zaklatásnak kitéve lenni” – mondta Infantino.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!