Luxemburgi átok ül a magyar fociválogatotton, csak döntetlenre futotta

2022. november 17. – 22:06

Luxemburgi átok ül a magyar fociválogatotton, csak döntetlenre futotta
Szalai Attila majdnem megszerezte a második gólját is Luxemburg ellen – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem napra pontosan öt évvel ezelőtt 2-1-re kikapott a magyar labdarúgó-válogatott Luxemburgtól, és a mostani, barátságos meccsen sem sikerült nyernie Marco Rossi csapatának. A luxemburgi csapat hamar vezetést szerzett büntetőből, Szalai Attila azonban csukafejessel egyenlíteni tudott. A második félidőben Németh András debütált a válogatottban, és alig kilenc perccel a becserélése után megfordította a meccset. Luxemburg nem adta fel, és pár perccel később a fiatal csatáruk, Alessio Curci egy szép csel után egyenlített. 2-2 lett a végeredmény, a magyar válogatott vasárnap Görögország ellen lép pályára Budapesten.

Először vezette ki csapatkapitányként Szoboszlai Dominik a magyar labdarúgó-válogatottat Luxemburgban csütörtök este, miután Szalai Ádám visszavonult a válogatottságtól. Szalai helyét elől a Dél-Koreában bajnoki címet szerző Ádám Martin foglalta el, aki először kezdhetett a válogatottban.

Nem kezdődött jól a tét nélküli meccs Marco Rossi csapatának. A 6. percben Callum Styles pocsékul passzolt haza a tizenhatosunkon belül, Dibusz Dénes pedig messziről kicsúszva már csak felrúgni tudta a luxemburgi csatárt. A magyar kapus megúszta sárga lappal a szabálytalanságot, a hazai csapat azonban tizenegyeshez jutott. Rodrigues magabiztosan értékesítette a büntetőt, Dibusznak esélye sem volt hárítani.

A hazai gól után sokak fejében megjelenhetett a két csapat legutóbbi összecsapása. 2017. november 9-én 2–1-re kikapott a magyar válogatott Luxemburgban. A hazai csapat akkor a 15. percben szerezte meg a vezetést, és három perccel később Nemanja Nikolic góljával egyenlítettünk. Most azonban jóval kezdeményezőbb maradt Luxemburg az első gól után, míg a magyar csapat sokáig rendkívül bizonytalanul játszott. A 13. percben például Fiola Attila eladott labdája után Szalai Attilának kellett blokkolnia a luxemburgi csatár lövését.

A 23. percig kellett várni az első magyar helyzetre. Nagy Zsolt beadását Ádám Martin mellel gyönyörűen lekészítette, Gazdag Dániel azonban belelőtte a kapusba. Két perccel később már összejött az egyenlítés. A luxemburgi gól előtt hibázó Styles most harciasan szerzett labdát, Willi Orbán beadását pedig Szalai Attila bevetődve fejelte a kapu jobb alsó sarokba.

Ez volt Szalai első gólja a válogatottban, gyönyörű csukafejest mutatott be a harmincadik meccsén.

A 40. percben Szoboszlai Dominik csapott le egy gyenge hazaadásra, a hazaiak kapusa azonban még épphogy fel tudott szabadítani, és nem pattant be a kapuba a magyar játékos lábáról.

A második félidő elején átvette a kezdeményezést a magyar válogatott, és magasabb fokozatra kapcsolt Rossi csapata. A 48. percben majdnem megszerezte a második gólját is a válogatottban Szalai Attila, Styles szöglete után a kapufát találta el a védő fejesből. Az 55. percben Nagy Zsolt lapos beadása után a hazaiak csapatkapitánya, Laurent Jans mentett nagyot az ötösön érkező Ádám Martin elől.

A magyar csatárt pár perccel később lecserélte a szövetségi kapitány, és újoncot avatott: a Genk 20 éves csatára, Németh András állt be.

Kilenc perccel a becserélése után pedig már meg is szerezte első gólját Németh, Kerkez Milos beadását gyönyörűen belsőzte be.

A debütáló csatár találatával fordított a magyar válogatott, de nem sokáig örülhettünk.

Németh András örül a góljának – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Németh András örül a góljának – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Luxemburg ugyanis nem adta fel a meccset, és a 77. percben egyenlíteni tudott. A magyar védelem ismét bizonytalankodott a tizenhatosunkon belül, és Alessio Curci látványos csellel elhúzta a becsúszó Kerkez Milos mellett a labdát, majd bevágta Dibusz kapujába. Három perccel később pedig majdnem meg is fordította a meccset a Mainz 20 éves csatára, egy jó kiugratás után lényegében egy az egyben mehetett a kapura, ám ezúttal hatalmasat védett Dibusz Dénes.

Az utolsó percekben többet támadott Luxemburg, de újabb gól már nem született, így 2-2-es döntetlen lett a vége. Anglia és Németország legyőzése után nem tudott nyerni magyar válogatott a papíron jóval gyengébb luxemburgi csapat ellen.

Vasárnap Görgöroszág ellen zárja az évet Magyarország, az lesz Dzsudzsák Balázs utolsó meccse a válogatottban.

Luxemburg-Magyarország 2-2 (1-1)
gólszerzők: Rodrigues (7., 11-esből), Curci (78.), illetve Szalai A. (25.), Németh A. (67.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!