Nem lehet Moszkvában a sakkvilágbajnoki döntő

2022. november 12. – 13:41

Nem lehet Moszkvában a sakkvilágbajnoki döntő

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország rendezze meg a világbajnoki döntőt Jan Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen között, jelentette az MTI.

Az orosz és a kínai nagymester párosmérkőzése 2023-ban lesz, de annak színhelyéről és pontos dátumáról még nem határozott a FIDE. Dvorkovics szerint egy hónapon belül megszületik a döntés. A FIDE a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlására nem rendezheti meg Oroszországban a címmérkőzést.

A címért eredendően a címvédő Magnus Carlsen játszott volna a világbajnokjelöltek nyári tornáját megnyerő Nyepomnyascsijjal, a norvég nagymester azonban utóbb visszalépett a párharctól. Semmi motivációt nem érez ugyanis abban, hogy az általa a legutóbbi vb-döntőben simán legyőzött orosszal üljön ismét asztalhoz.

Visszalépése után a FIDE hivatalosan bejelentette, hogy Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek versenyén másodikként végzett Tinggel csaphat össze. Ekkor ajánlotta fel az orosz szövetség, hogy kész a páros küzdelemnek otthont adni, és színhelynek a moszkvai Tretyakov Galériát javasolta azzal, hogy a vb-finálé második felét pedig Kína bonyolíthatná le.

„Sem Oroszország, sem Kína”

– zárta rövidre a kérdést a FIDE-elnök a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában. „Semleges országgal számolunk, még tárgyalunk. Mexikó a fő esélyes, de van még pár érdeklődő” – tette hozzá Dvorkovics. A NOB február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta a világszövetségeknek, hogy az invázió miatt akadályozzák meg Oroszország – és az őt támogató Fehéroroszország – sportolóinak indulását a nemzetközi versenyeken. A FIDE március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét, de lehetővé tette, hogy az eseményein az orosz és fehérorosz sakkozók egyénileg, a FIDE zászlaja alatt szerepelhessenek. Nyepomnyascsij FIDE-zászló alatt nyerte meg a kandidánsok versenyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!