F1: feltámadt a Mercedes, nagy csata után Russellé a brazil sprintfutam

2022. november 12. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es F1-szezon meglepetését hozta a Brazil Nagydíj pénteki időmérője, amin az eső, illetve egy kicsúszás együtt azt eredményezte, hogy Kevin Magnussen a mezőny egyik leggyengébb autójával, a Haasszal be tudta zsebelni az első rajthelyet.

Bár óriási volt az ünneplés a csapatnál, Magnussen sok jóban nem bízhatott a 24 körös szombati sprintfutamon, a kisebbfajta csoda viszont némi meglepetésre egész sokáig, egészen pontosan 1 körig tartott, ennyi időn át vezette a dán pilóta a mezőnyt. Az előzés a célegyenes végén jött, az immár kétszeres világbajnok Max Verstappen a harmadik kör elején nagyon simán ment el a Haas mellett. Magnussen innentől kezdte lényegében zuhanásnak indult, a harmadik kör végére már csak a negyedik volt, végül pedig csak a nyolcadik helyen ért célba.

A 24 körös sprintfutam közepére Verstappen tempót vesztett. Valószínűleg valamilyen törmelék is közrejátszott amellett, hogy a riválisokkal szemben ő nem lágy, hanem közepes gumikon vágott neki a versenynek. Akárhogy is, a riválisok nemcsak, hogy felsorakoztak mögé, de George Russell a Mercedesszel lényegében ostrom alá vette a világbajnoki címvédőt. Verstappen keményen védekezett, de végül a 15. körben átvette a vezetést Russell.

Nem sokkal később Carlos Sainz is utolérte, majd megelőzte Vestappent – az előzés közben megsérült Verstappen Red Bulljának az első szárnya, de szinte biztos, hogy enélkül is az lett volna a folytatás, hogy Lewis Hamilton is elmegy a világbajnok mellett.

Ezzel két Mercedes is felfért a sprintfutam dobogójára, ráadásul mivel a Russell és Hamilton közé ékelődő Sainz rajtbüntetéssel kezdi a vasárnapi futamot, a két Mercedes megszerezte a rajtrács első sorát vasárnapra – közvetlenül a két Red Bull elől indulhatnak majd.

A szezon utolsó előtti versenyhétvégéje magyar idő szerint vasárnap este 7-től a Brazil Nagydíjjal zárul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!