Itt a szezon meglepetése: Magnussen nyerte a brazil F1-időmérőt a Haasszal

2022. november 11. – 21:11

Itt a szezon meglepetése: Magnussen nyerte a brazil F1-időmérőt a Haasszal
Kevin Magnussen nyerte a Brazil Nagydíj időmérőjét – Fotó: Evaristo Sa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az időmérő végén eleredő eső, illetve a mercedeses George Russell pont ekkor összehozott kicsúszása korábban lényegében elképzelhetetlen eredményt hozott a 2022-es Forma–1-es Brazil Nagydíj időmérőjén, amit a mezőny egyik leggyengébb autóját vezető Kevin Magnussen nyert meg. A dán pilóta azonban sok jóban nem reménykedhet a szombati sprintfutamon, mert a dupla világbajnoki címvédő Max Verstappen indul majd mellőle.

Azt, hogy mennyire itt a szezon vége, és hogy a főbb dolgok – elsősorban az egyéni és a konstruktőri világbajnoki cím sorsa – eldőltek, az is tökéletesen jelzi, hogy a szezonban először a tíz csapatból egy sem jelentkezett semmiféle technikai vagy aerodinamikai újítással.

Nem feltétlenül ennek a számlájára kell írni, de meglehetősen szorosan alakult az első szabadedzésen a mezőny eleje, legalábbis Sergio Pérez, Charles Leclerc és Max Vestappen 8 ezredmásodpercen belül zárt az első három helyen, a legjobb hat pedig 2 ezred híján 2 tizeden belül volt. Mindez még száraz pályán történt, a szombati sprintfutam miatt rendhagyó módon péntekre került időmérő viszont már némileg felázott pályán indult.

Az időmérő első harmadában hamar és gyorsan száradásnak indult a pálya, a változó körülmények viszont egy komoly esélyest sem tréfáltak meg, egyedül a két Ferrari került a kellemesnél kicsit közelebb a kiesőzónához, de gondban ők sem voltak. Az öt kiesőhelyen Nicholas Latifi, a két Alfa Romeo-pilóta, Csou Kuan-jü és Valtteri Bottas, illetve Cunoda Juki és Mick Schumacher osztoztak.

A toppilóták nagy része Vestappen vezetésével magabiztosan jutottak be a legjobb tízbe, a második szakaszban Alex Albon, Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Lance Stroll estek ki. Ugyanakkor sem Pérez, sem pedig Lewis Hamilton nem volt meggyőző, ők csak a 8–9. helyeken mentek tovább. A még kieső Albon 44 ezredre volt a továbbjutástól és csak 92 ezredre Hamiltontól, mindezt egy Williamsben ülve.

A mindenről döntő utolsó harmadra újra elkezdett csöpögni az eső, ez pedig beindította a káoszt. Előbb a Ferrari kockáztatása nem jött be azzal, hogy átmeneti esőgumival küldték pályára Charles Leclerc-t, majd mire száraz pályára való gumira váltottak nála, pont, hogy rákezdett megint az eső. Leclerc nem, George Russell viszont ráfázott a gyorsan jövő csapadékra, tengelyig ásta a Mercedest a sóderágyban, emiatt pedig meg is kellett szakítani az időmérőt.

Mire folytatódott az időmérő, már az eső dominált, az esőben pedig lehetetlenség volt a száraz pályán futott köridőkön javítani. Csakhogy Russell kicsúszása idején meglepetésre a Haas-pilóta Kevin Magnussené volt a legjobb köridő Max Verstappen és Russell előtt, így a dán karrierje és csapata legnagyobb sikerét aratta az időmérő megnyerésével. Hamilton ugyan egyszer rápróbált az esőben átmeneti esőgumival, de a javítás közelébe sem került. Magnussen így ünnepelte a nem akármekkora meglepetést:

A Brazil Nagydíj hétvégéje szombaton, magyar idő szerint 20.30-kor a sprintfutammal, majd vasárnap 19.00-kor a futammal folytatódik. Egyébként szombaton és vasárnap is elég nagy az esély esőre, ami alaposan megkavarhatja a dolgokat mindkét nap, főleg, hogy a vasárnapi futam rajtsorrendjét a szombati miniverseny határozza majd meg, így ott bármiféle hiba, baleset komolyan visszaüthet. A sprintfutamot az időmérő végeredményének megfelelő sorrendben kezdik a pilóták:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!