Megnyirbálja a kiemelten támogatott sportágak körét az új sportvezetés

2022. november 10. – 17:50

Megnyirbálja a kiemelten támogatott sportágak körét az új sportvezetés
A magyar kézilabda-válogatott kapusa, Szikora Melinda – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Nyitottság, transzparencia, folyamatos kommunikáció” – ezt ígértük június végén, hivatalba lépésünkkor, ennek jegyében vagyunk most itt. A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám kezdte így csütörtök délutáni sajtótájékoztatóját. A sajtó előtt már találkozott a sportágak képviselőivel, az akadémiák vezetőivel, és elképzeléseit már velük is ismertette. Megnyugtatott mindenkit: a kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint a sportra. A megnövekedő rezsiköltségek miatt az uszodák nyitva tartásához 3 milliárd vissza nem térítendő támogatást kértek a kormánytól, és ezt vélhetően meg is kapják. Az akadémiák is megkapják november 30-ig azt a járandóságukat, ami a harmadik negyedévre eddig elmaradt. Bejelentette azt is, hogy a társasági adóval (tao) továbbra is terveznek a magyar sportban, a szükséges tervezeteket a napokban küldték el Brüsszelbe, az Európai Bizottság határoz erről.

A legfontosabb bejelentése a kiemelt sportág-finanszírozási programot érintette. „Ez a program 2013-ban indult, indokoltnak tartottuk a felülvizsgálatát. Teljesítményalapú támogatásra van szükség, ezért öt kategóriába soroltuk a szövetségeket.”

A nemzeti versenysport-fejlesztési programban új elemként megjelenik a számonkérés, ami eddig nem volt a rendszer része. A gyengébben teljesítők ugyanúgy megkapták eddig évente a milliárdjaikat, mint azok a sportágak, amelyek folyamatosan világszintű produkciót nyújtottak.

Schmidt Gábor helyettes államtitkár elsőként azt emelte ki, hogy az evezést az evezéshez, és nem az úszáshoz fogják mérni, mert ha nem így tennének, az megtévesztő lenne. (Tényleg csak zárójeles megjegyzés: az evezés is kiérdemelte 2013-ban elittagságot, miközben esélye sem volt arra, hogy a sportág döntős helyezéseket érjen el a két következő olimpián.) Schmidt, aki a kajakosok elnöke is egyben, jól szervezett, fenntartható, egyénre fókuszáló, tudásalapon megújuló sportra van szükség.

Birkózás, kajak-kenu, korcsolya, úszás, vívás, vízilabda

– ezt a hat sportágat jelölték a legjobb kategóriába, ezekben a sportágakban van leginkább esély éremre, és nyilvánvalóan aranyéremre a 2024-es párizsi olimpián.

A korcsolya értelemszerűen a Liu testvérekkel vívta ki a helyét az elitben, és mivel a távozásuk még nem eldöntött, ezért az államtitkárságnál nem akartak módosítani a besoroláson. Hogy pontosan mennyi pénz jut erre a programra, egyébként sem tudni. Maga a sporttámogatás 170 milliárd körüli összeget kaphat jövőre, de a költségvetésben ezt át is tervezhetik.

A második kategória: atlétika, dzsúdó, kerékpár, kézilabda, öttusa, triatlon, sportlövészet, vitorlázás (vastaggal azokat a sportágakat jelöltük, amelyek a 16-ból ide csúsztak.)

Mivel a kézilabda a társasági adókedvezmény egyik haszonélvezője, a besorolásának csekély jelentősége van. Ettől még a klubok akadémiái, illetve a Nemzeti Kézilabda Akadémia forrásai elapadhatatlannak látszanak.

Harmadik kategória: asztalitenisz, evezés, kosárlabda, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, sí, snowboard, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, tekvondo, tenisz, tollaslabda, torna (vastaggal itt is azokat jelöltük, amelyek a 16-os elitkörből lecsúsztak.)

A kosárlabda azért van speciális helyzetben, mert a játék nagypályás változatában 1980 óta nem sok esély nyílt olimpiai részvételre, a 3x3-as változat olimpiai programba kerülésével akár lehet egy magyar csapat, bár a tokiói olimpia előtt mindkét vonalon elbuktak a mieink. A kosárlabda szintén a taokörben érintett.

A torna életjeleket mutatott a múlt heti liverpooli világbajnokságon, a férfi válogatott a 12. helyen végzett, ha ezt a pozíciót meg tudná őrizni jövőre az antwerpeni világbajnokságon, akkor 1992 után ismét lehetne férfi csapat az olimpián. Az egyéni összetett legjobb 24 versenyzője közé két magyar került, Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer.

Egyelőre még pontosan az sem tisztázott, hogyan lehet az egyik kalapból a másikba átkerülni, de a jó teljesítmény, az eredményes nyilván megnyithatja az utat.

Híres angol példa: a tollaslabda bevállalt egy érmet, de mivel nem azok nyerték meg, akiket a sportvezetés eredetileg megjelölt, a sportág kiesett a legjobban támogatottak közül. Ilyen gondjai a magyar sportnak belátható időn belül nem lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!