Mexikói győzelmével új rekordot állított fel az F1-ben Max Verstappen

2022. október 30. – 22:56

Mexikói győzelmével új rekordot állított fel az F1-ben Max Verstappen
Max Verstappen megszerzi idei 14. győzelmét Mexikóban – Fotó: Alfredo Estrella / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen nyerte a Mexikói Nagydíjat, a Red Bull versenyzőjének ez volt az idei 14. győzelme, amivel új rekordot állított fel az F1-ben: az újdonsült kétszeres világbajnok szerezte a legtöbb győzelmet egy szezonon belül. Ezt a rekordot korábban Michael Schumacher és Sebastian Vettel tartotta, 13-13 győzelemmel. Verstappen egy hete, az Amerikai Nagydíjon érte utol őket ebben az összevetésben.

Verstappen negyedszer nyert Mexikóban, 2017-ben, 2018-ban és 2021-ben is őt intették le elsőként. Lewis Hamilton lett a második, Sergio Pérez pedig a harmadik, megismétlődött tehát a tavalyi dobogó. A Mercedesnek ez volt az egyik legjobb versenye idén, most voltak legközelebb a győzelemhez.

Az egyéni és a konstruktőri világbajnoki cím sorsa már korábban eldőlt, Max Verstappen és a Red Bull előnye már behozhatatlan. Az egyéni bajnokság második helyéért megy még nagy csata, Leclerc és Pérez harcolnak az ezüstéremért, a Mexikói Nagydíj előtt csupán 2 pont volt köztük.

Verstappen indult az első helyről Mexikóban, miután a szombati időmérőn megszerezte idei hetedik pole-ját. Mögüle a két Mercedes rajtolt, George Russell ezúttal gyorsabb volt a hétszeres világbajnok csapattársánál. A Ferrarik csak az 5. és 7. helyet szerezték meg, Charles Leclerc-t még a Mexikóban szárnyaló Valtteri Bottas is megelőzte az Alfa Romeóval.

A rajtnál Verstappennek sikerült megtartania az első helyet, a Mercedesek nem tudták kihasználni a hosszú célegyenest és a Red Bull szélárnyékát. Sőt, George Russell egészen a 4. helyig esett vissza, miután csapattársa és Sergio Pérez is megelőzte a célegyenest követő kanyarkombinációban. Bottasnak sem sikerült jól a start, rögtön két pozíciót is veszített. Az első körökben tehát Verstappen–Hamilton–Pérez–Russell–Sainz–Leclerc–Alonso–Bottas–Ocon–Norris volt a top 10 sorrendje.

A Mexikói Nagydíj rajtja – Fotó: Alfredo Estrella / AFP or licensors
A Mexikói Nagydíj rajtja – Fotó: Alfredo Estrella / AFP or licensors

Meglepő módon Verstappen nem tudta leszakítani magáról a második helyen autózó Hamiltont, a hétszeres világbajnok végig 1,5-2 másodpercre követte a Red Bullt. Sőt, a 20. körtől kezdve Hamilton közeledni kezdett a hollandhoz, aki arra panaszkodott, hogy tönkrementek az első gumijai. Különböző stratégián voltak, Verstappen lágy keverékű gumikon, míg Hamilton közepeseken rajtolt. Ez később kulcsfontosságúnak bizonyult.

Az élmezőnyből Pérez állt ki elsőként új gumikért, de nem sikerült jól a mexikói kerékcseréje, rengeteg időt veszített a boxban. Egy körrel később követte Verstappen, aki közepes keverékű gumikat kapott. Hamilton négy körrel később állt ki, és kemény gumikon folytatta, a Mercedes tehát egy kiállásra játszott.

A kerékcserék után Verstappen előnye 6 másodpercre nőtt Hamiltonnal szemben, de kérdéses volt, hogy a gumik kibírják-e a verseny végéig, vagy a Red Bull pilótájának még egyszer ki kell állnia.

Az elszúrt kerékcsere ellenére Pérez maradt 3., őt Russell követte a 4. helyen. Alonso–Bottas–Sainz–Leclerc–Ricciardo–Csou Kuan-jü volt a további pontszerzők sorrendje.

A verseny háromnegyedénél már több mint 9 másodperc volt Verstappen előnye. Úgy tűnt, mégsem működnek a kemény gumik Hamilton autóján, Pérez is kezdett felzárkózni rá. A Mercedesnél ennek ellenére abban bíztak, hogy a Red Bullokon idővel elfogynak a gumik.

Nem jött be Hamiltonék számítása, Verstappen gumijai kitartottak a végéig, és kényelmes, több mint 14 másodperces előnnyel nyerte meg a Mexikói Nagydíjat. Hamilton lett a második, a hazaiak kedvence, Pérez pedig a harmadik, amivel megelőzte Leclerc-t a bajnokságban. A 4. helyen végző Russell szerezte meg a leggyorsabb körért járó bónuszpontot. Nagy versenyt futott Daniel Ricciardo is (McLaren), aki a 11. helyről rajtolva 7. lett. Még az is belefért, hogy Cunoda Juki kilökéséért 10 másodperces időbüntetést kapott az ausztrál.

A Mexikói Nagydíj végeredménye, pontszerzők:

A világbajnokság állása, pilóták:

  • Max Verstappen: 416 pont (már világbajnok)
  • Sergio Pérez: 280 pont
  • Charles Leclerc: 275 pont

A világbajnokság állása, csapatok:

  • Red Bull: 696 pont (már világbajnok)
  • Ferrari: 487 pont
  • Mercedes: 447 pont

A világbajnokság két hét múlva a Brazil Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!