Hétmillió dollárt fizet a Red Bull, mert túllépte az F1 költségplafonját

2022. október 28. – 21:54

Hétmillió dollárt fizet a Red Bull, mert túllépte az F1 költségplafonját
A Red Bull Racing egyik autója 2022. október 25-én egy mexikói bemutatón – Fotó: ULISES RUIZ / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy várható volt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megbüntette a Red Bull Racing csapatát, mert tavaly túllépte a Forma–1 költségplafonját, vagyis többet költött az évben, mint a megengedett 145 millió dollár – írja az MTI.

A hétvégi mexikói nagydíj előtt nyilvánosságra hozták, hogy mivel jár a büntetés. A csapatnak hétmillió dollár büntetést kell fizetnie, valamint korlátozták, hogy mennyi szélcsatornás tesztet végezhetnek el. A következő 12 hónapban a Red Bull 10 százalékkal kevesebb időt tölthet a csatornában, mint a többi csapat.

Pontokat tehát nem vontak le az egyébként nem túl nagy túllépésért, így Max Verstappen világbajnoki címe nincs veszélyben. A Red Bull tavaly 1,6 százalékkal, 2,2 millió dollárral lépte túl a költséghatárt.

A Red Bullt nemcsak a költségplafon túllépése miatt büntették, hanem azért is, mert eljárási hibákat ejtettek, ami praktikusan annyit jelent, hogy a könyvelést nem megfelelően adták le, vagy bizonyos dolgokkal elkéstek.

Hasonló miatt vizsgálták az Aston Martint is. Ez a csapat a költségkereten belül maradt, viszont náluk is sok volt az eljárási hiba. Emiatt a csapat 450 ezer dollár büntetést kapott.

A költségcsökkentés jegyében a plafon idén 140 millió, jövőre pedig 135 millió dollár lesz a költségcsökkentés jegyében. A döntést a Red Bull elfogadta, így fellebbezésnek nincs helye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!