Egy hordógurításnyival közelebb került a budapesti atlétikai világbajnokság

2022. október 28. – 18:39

Egy hordógurításnyival közelebb került a budapesti atlétikai világbajnokság
Sal László, a Hídépítő ZRt. vezérigazgatója, Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese gurítják a hordót az Atlétikai Stadion avatásán – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő augusztusban Budapest rendezi az atlétikai világbajnokságot, amely Magyarországon történetének legnagyobb sporteseménye lesz. A vb-re új stadiont húznak fel Dél-Pesten. A szerkezetkész létesítménynek pénteken bokrétaünnepséget, a hozzá vezető gyaloghídon pedig hordógurítást szerveztek, és a stadiont belülről is meg lehetett ismerni.

Az egyelőre még névtelen stadiont Ferencváros déli részén, egy volt ipari területén kezdték el építeni két évvel ezelőtt. Az árvízvédelmi és környezetrendezési munkákat is magába foglaló projekt, a rendezéssel együtt már 238 milliárd forintos költségvetésnél jár, amivel a hazai sportberuházások között rekorder lett.

Egy világbajnoksághoz nemcsak stadionra, hanem edzőpályára is szükség van. Ezt már a Csepel-sziget csúcsán építik meg, és innen a Ráckevei-Duna fölött ívelő gyaloghídon közelíthetik meg a sportolók a stadiont. Ha egy híd elkészül, a hagyományok szerint hordógurítással avatják fel, amelyet most meg is ejtettek a kivitelező cégek vezetői a beruházáshoz forrást biztosító állami szereplőkkel és az atlétikai szövetséggel.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sal László, a Hídépítő vezérigazgatója azt mondta a próbaterhelésen is átesett hídról, hogy ilyen szerkezet még nem készült itthon. „Kecses híd, szinte lebeg a Duna felett, több paraméterében egyedülálló szerkezet, az anyagba öntése műszaki kihívások elé állított minket. A híd 170 méter hosszú, és egy 65 méter magas, kifelé dőlő pilonja van vékony függesztő kábelekkel. Nagy precizitást igényelt, és oldalnézetből látszanak is a technikai finomságok.”

A stadionnál is alkalmaztak egyedi megoldásokat. Ferencz Marcel építész egy koronaként képzelte el az arénát, és ezt a hatást egy membránfedést kapó feszítettkábel-tartószerkezettel valósították meg a kivitelezők.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A stadion egy háromszintes vasbeton szerkezet, üzemszerűen 15 ezer fős lelátóval fog majd működni, de a vb-re a felső szinten mobil elemekkel bő 30 ezresre bővítik. A versenyek után a felső karéj a szabadidő-sportolók számára megnyitott panorámás futókörré válik, amelyet bárki használhat majd. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár ezért is emlegette a világ első nyitott atlétikai arénájaként.

„Az volt a cél, hogy az aréna ne egy üresen kongó díszelem, hanem egy élettel teli helyszín és sportliget legyen” – mondta. Schmidt szerint a stadion és a hozzá kapcsolódó atlétikai központ hozzá fog járulni ahhoz, hogy az atlétikát, mint alapsportágat megerősítsék Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a stadionhoz méltó névadót is keresnek majd.

Az arénában már egy hónapja leterítették a gyepet, mert csak így van esély arra, hogy rendesen megeredjen, és kibírja azt a terhelést, amelyet például egy belecsapódó kalapács okoz. A futókör alapja is elkészült, de a műanyag borítást még nem kapta meg. A Mondo nevű burkolat egyelőre tekercsekben várja a terítést.

Forrás: Budapest2023 Zrt.
Forrás: Budapest2023 Zrt.

Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) végrehajtó bizottságának tagja azt mondta, hogy a budapesti stadion is olyan borítást kap, mint a tokiói olimpia arénája, amelyen több futóvilágcsúcs is megdőlt. A különbség csak annyi lesz, hogy már a gerelyhajítók igényeinek is jobban megfelel majd.

A lelátók alatt egy fedett futófolyosó is található, amelyet Gyulai szerint az atléták is nagyra fognak értékelni, mert nem egy szobában kell üldögélniük a versenyszámuk előtt a beszólításra várva, hanem még itt is tudnak melegíteni. Mivel az egyik fele üvegfal, a tévétársaságok és a kiemelt vendégek is extra élményhez juthatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!