Nem engedtek be nézőnek a Fradi hokimeccsére egy erdélyi születésű, magyar válogatott jégkorongozót

2022. október 27. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este nem engedték be a Tüskecsarnokba a Ferencváros és a Gyergyói HK hokimeccsére a házigazda FTC biztonsági emberei a 27 éves, többszörös magyar válogatott jégkorongozót, Reisz Áront. Az eset pikantériája, hogy Reisz utánpótlás játékos korában a Ferencváros és Dunaújváros közös U18-as keretének játékosa is volt (18 meccsen 19 gól és 12 assziszt volt a mérlege), abban a szezonban a Fradi bajnoki címet is szerzett.

A játékos az esetről a Facebookján tett közzé posztot, amihez egy rövid videót is mellékelt.

A videóról és a posztjából az derül ki, hogy a játékos azért nem mehetett be a meccsre a hazai szektorba – ahová korábban online megvette a jegyét –, mert a Fradi biztonság őrei szerint „román, csíkszeredai születésű”. A párbeszéd így hangzik a videón:

– Döme, nem látom, nézd már meg a izéjét, aszongya, hogy ő magyar.
– Megnéztem, persze. Román, és csíkszeredai születésű.
– Akkor köszönjük – ezt már Reisznek és az apjának mondják, akik nem is tudnak továbbmenni.

„Mivel ezen az estén abszolút semleges nézőnek tartottam magam, fel sem merült bennem, hogy a vendég szektorba váltsak jegyet egy hazai mérkőzésen. A szervezők szerint azonban ez »hiba« volt (…) Az indoklás az volt kéremszépen, hogy én Csíkszeredában SZÜLETTEM” – írja a posztjában Reisz Áron, aki az Elitprospects.com adatbázisa szerint tizenötszörös magyar válogatott (és U18-as kora óta szerepelt korosztályos válogatottakban is).

A posztban arról is beszámol, hogy megalázó módon bántak vele: „a fradi indulót akarták elénekeltni velem annak feltételeként, hogy beléphessek a hazai szektorba az érvényes jegyemmel”.

Az FTC hokicsapatának hivatalos Facebook-oldalán a meccs óta forrnak az indulatok, ugyanis nemcsak Reisz és édesapja járt úgy, hogy a születési helye miatt diszkriminálták a beengedésnél. A klub egy hosszabb kommentfolyamban egy helyen szólalt meg az ügyben, és azt válaszolta a reklamálóknak, hogy volt 200 vendégjegy, de az elfogyott, és „mivel nincs semleges szektor a mérkőzésekre, ezért a biztonsági szolgálatnak kötelessége azonosítani, ha vendégszurkolók hazai belépővel próbálnának meg belépni”.

A klub szerint

„a biztonsági szolgálat helyesen végezte a jogszabályi előírások szerinti dolgát, amikor nem engedett be vendégszurkolókat a hazai szektorokba, akkor sem, ha érvényesek voltak a belépők”.

Az intézkedés számos kérdést felvet – hogy például hogyan ellenőrzik, hogy nem egy Újpest-szurkoló akar-e bemenni fővárosi lakcímkártyával, ha az UTE az ellenfelük, hogy van-e egyáltalán joga biztonsági ellenőrnek lakcímkártyát elkérni, születési hely alapján diszkriminálni –, ám a még 15 órával ezelőtt megszületett egyetlen komment óta a Fradi nem kommunikál az ügyről, holott több posztot is közzétettek azóta (ezek alatt is szerepelnek kommentek a tegnapi botrányról).

A meccset egyébként a Gyergyó nagyon simán 5-1-re verte, és ezzel meg is előzte az így 3. helyre szorult FTC-t a tabellán. A mérkőzés gólösszefoglalója:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!