Előbb büntette az MLSZ azt, aki kiakadt a huhogáson, mint a huhogókat

2022. október 26. – 18:08

Előbb büntette az MLSZ azt, aki kiakadt a huhogáson, mint a huhogókat
A holland Ricardo volt a Ferencváros edzője, most Zalaegerszegen dolgozik – Fotó: Andreas Gebert/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden közölte, hogy a Zalaegerszeg holland edzőjét, Ricardo Monizt eltiltotta egy hónapig mindennemű sporttevékenységtől, miután a hétvégi bajnokin tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt lehívta csapatát a pályáról. Nemcsak bajnokin nem ülhet a kispadon, például korábbi csapata, a Ferencváros ellen a hétvégén, hanem edzéseket sem vezethet, az eltiltására 4 bajnoki esik. Moniz a döntés ellen fellebbezhet, erre a döntés kézhezvételétől 14 napja van. Az elszántságát látva, hogy az UEFA-ig is elmenne az igazát hangoztatva, az lenne a meglepő, ha nem fellebbezne. Ha higgadtabban végiggondolja, és ha szembesül azzal, hogyan büntethető egy csapat lehívása a pályáról, már nem is lehetünk annyira biztosak a fellebbezésben.

Mivel november 12-én véget ér a katari futball-vb miatt a hazai szezon első szakasza, összességében az egy hónap helyett „csak” 17 napos büntetést kell elszenvednie, vagyis nem is járt olyan rosszul. Ő persze jogosan gondolhatja azt, csak azt szerette volna, hogy az MLSZ tartsa és tartassa be a saját szabályait, tényleg legyen zéró tolerancia egy-egy meccsen, hogy vegyék a lehető legkomolyabban a szlogent: a gyűlölet nem pálya.

Na, de mi is történt?

Moniz azért kapott piros lapot a hétvégi, Honvéd elleni meccsen, mert bement a pályára, hogy felhívja Bognár Tamás játékvezető figyelmét a kispesti szektorból érkező huhogásra. (Az M4 helyszíni közvetítését itt nézheti meg.) Ennek előzménye az volt, hogy a múlt szerdai kazincbarcikai kupameccsen is állítása szerint huhogtak a drukkerek, ami jelentősen felzaklatta. Moniz Zalaegerszegen jelezte a negyedik játékvezetőnek a huhogást, utána ment a pályára. A szabályok szerint ki kellett állítani, ez vitán felül áll.

Utána lehívta a játékosait a kispadokhoz, mintha az öltözőbe vonulnának, majd Dragóner Attila sportigazgató közbenjárása kellett ahhoz, hogy folytatódjon a találkozó. Ha önkényesen levonulnak, a szabálykönyv szerint büntetőpontokkal sújtható egy csapat, ezt nyilván nem akarták megkockáztatni.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága meglepő és sajátságos utat választott, előbb szankcionálta az edzőt, majd jelezte, hogy a két csapat ellen is fegyelmi eljárást folytat.

A Honvéd ellen nemcsak megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása, hanem rasszista megnyilvánulás miatt is. A ZTE-tábort is eljárás alá vonta a trágár kifejezések miatt. Hogy a két eljárást miért nem együtt folytatta le a bizottság, egyelőre homályos, de így kialakult egy rossz utóíz, mintha fontossági sorrendet jelölne meg az MLSZ, és a kiváltó okkal később foglalkozik, mint okozattal.

A Fegyelmi Bizottságot egy nem jogász végzettségű elnök vezeti, az üzleti életből ismert Ádámosi György, de értelemszerűen van több jogász tag is mellette a bizottságban. Moniz eltiltásáról először csak az ítéletet közölték, az indoklást nem. Kíváncsiak voltunk az indoklásra, írásban fordultunk az MLSZ-hez, délután meg is jelölték, milyen elvek mentén büntettek.

„A vezetőedző a kiállítása után a játékosait felszólította a pálya elhagyására. Aki csapatát lehívja a pályáról, és ezzel szünetelteti a mérkőzést, fegyelmi vétséget követ el, amely a világ minden országában súlyosnak minősül. Ezt a Fegyelmi Szabályzat 19.§ szabályozza (Mérkőzés kezdésének megtagadása, levonulás a játéktérről). Moniz a legenyhébb büntetést kapta, két évre is eltilthatták volna.”

Nem méltányolták, hogy Monizt kiborította a néhány nap alatt másodszor előforduló, egyértelműen rasszista jellegű inzultus, és hogy utána erős felindulásból követte el a tettét. Úgy gondolták a Fegyelmi Bizottságban, hogy maradéktalanul be kell tartani a szabályokat, és nem lehet mentsége arra, hogy a pályára ment.

Úgy tudjuk, az ellenőri jelentésbe bekerült a rasszista megnyilvánulás, de azt nem tudjuk, hogy a játékvezetői jelentés kitért-e külön. Bognár játékvezető azzal volt egyébként elfoglalva, hogy a pályán rendet tegyen, és ne legyen nagyobb dulakodás. A közvetítésben ugyan nem hallatszik a huhogás, a helyszínen lévők viszont tisztán hallották. Moniz akkor járt volna el szabályosan, ha jelzi, mit hall, tiltakozik, de felhevült állapotban a józan ész megbicsaklik. (A hangosbemondó is figyelmeztethette volna a drukkereket a rend betartására.)

Gyakran hallani, illetve olvasni fórumokban az utóbbi napokban, hogy ez egy kis huhogás volt, nem kell túllihegni, és különben is, a cigányozás, a másik anyjának szidalmazása sokkal hangosabb és elterjedtem a magyar pályákon, azt még jobban kellene büntetni. Miközben kamerarendszerrel felszerelt szuper stadionok épültek, és vélhetően könnyen lehetne azonosítani és felelősségre vonni azokat, akik szerint az alapzajhoz szervesen hozzátartozik a buzizás és az anyázás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!