2–1-re legyőzte a Zvezdát a Fradi, és vezeti az El-csoportját

2022. október 13. – 22:56

2–1-re legyőzte a Zvezdát a Fradi, és vezeti az El-csoportját
A norvég Zachariassen második gólját szerezte az Európa-liga főtábláján – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-liga negyedik játéknapján a Ferencváros visszavágott a szerb bajnoknak a múlt heti vereségért. A 2–1-es siker azt jelenti, hogy a magyar csapat megerősítette vezető helyét, de a továbbjutást még nem tudta bebiztosítani, azt majd október végén a Monaco ellen teheti meg az Üllői úton.

A Fradi egy hete négyet kapott Belgrádban, és a szerbek az első fél óra után dinamikusabban játszottak, a második félidőben pedig távoli lövéseik pontosak voltak. A magyar bajnok orosz edzője, Sztanyiszlav Csercseszov ezúttal négy magyarnak adott bizalmat a kezdőben, Dibusz Dénes volt a kapuban, Botka Endre és Pászka Lóránd a védelem két szélén, a középpályán pedig Vécsei Bálint.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, a Crvena zvezda már az első percben veszélyt alakított ki egy szöglet után, de Samy Mmaee tisztázott. Egy perc sem telt, amikor a zöld-fehérek is felértek a kapu elé, de Traoré beadása pontatlan volt.

A félidő felénél előnybe került a magyar csapat. A védekező feladatai mellett a támadásokat is segítő Gojak húzta meg a bal oldalon, a beadása megpattant egy védőn, Zachariassen ballal hét méterről lőhetett, ezt még kiütötte Borjan, a kipattanóért azonban a norvég játékos startolt a legjobb ütemben, és az ismétlése négy méterről már a léc alatt kötött ki.

Zachariassen labdája a kapuban – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Zachariassen labdája a kapuban – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A folytatásban nagy küzdelem és nagy taktikai csata folyt a pályán, a szerbeknek nem volt igazi ziccerük, igaz, a Fradi sem járt közel a második gólhoz.

Mozgalmas második félidő

Rögtön a második félidő elején Pesić kézzel tette maga elé a labdát, aztán nagy gólt lőtt 17 méterről, de a játékvezető a VAR utasítására érvénytelenítette. A Fradi veszélyes kontrája végén Ryan Mmaee lőtt kapura, Dragović lábán irányt változtatott a labda, nagyon furcsa ívet kapott, és a jobb kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

Az 55. percben a Fradi rúghatott szögletet, Pászka rossz megoldást választott a tizenhatos sarkánál, a Zvezda megiramodott, Mitrović benntartotta az oldalvonal előtt a hosszú indítást. Felgyorsított, és közben a kapura tört, majd Dibusz mellett elgurította az ötös sarkáról, a kapufa bal tövéről a gólvonal mögé vánszorgott a labda.

Nem kellett azonban sokat várni a következő magyar gólra, csak öt percet: Zachariassen megkínálta egy életerős lövéssel Borjant, aki szögletre ütötte a labdát. Pászka beívelésére nagyszerűen érkezett Samy Mmaee – a marokkói játékos a mezőny egyik legjobbja volt –, és nyolcméteres fejesére mozdulni sem tudott a kapus, ami így a háló bal oldalába csapódott.

A 70. perc után a szerbek fokozták a nyomást, volt, hogy percekig a kapujához szorították a hazai csapatot, Mitrovićnak volt egy veszélyes lövése 10 méterről, de 20 centivel elkerülte a jobb felsőt. Ivanić sokkal tisztább helyzetből fejelhetett egy beadás után, de erőtlen lett a labdája.

A 87. percben kevésen múlt, hogy egy szerb védelmi hiába után Tokmac ne döntse el a meccset, mert a kapus mellett elpöccintette a labdát, de már nem tudta a kapuba sodorni, és milliméterekkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Már a ráadásban jártunk, amikor Mijatović 19 méteres lövése célt tévesztett a másik oldalon.

A 95. percben a Zvezda középről, 18 méterről kapott egy szabadrúgást, Dibusz hatalmas bravúrral védte ki a lapos lövést, a lengyel játékvezető pedig lefújta a találkozót. A közönség elénekelte a Himnuszt a csapatnak. Remek győzelem volt, a Fradira még két meccs vár, előbb a Monaco ellen itthon, majd november elején Trabzonban. Egy pont is elég a továbbjutáshoz, de most már a csoport első helyről is lehet beszélni. A gólokat itt tudja megnézni.

  • A csoport másik meccsén a török Trabzonspor 4–0-val kiütötte a Monacót
  • A csoport állása: 1. Ferencváros 9 pont, 2. Trabzon 6, 3. Monaco 6, 4. Crvena zvezda 3.

Dibusz Dénes úgy értékelt, hogy a szív és az elszántság, valamint a felkészültség győzelme volt.

„Úgy mentünk bele a párharcokba, hogy most nem volt kérdés. Ismertük a tétet, tudtuk, hogy javítani kell. Hogy ilyen izgalmak voltak a végén, még értékesebbé teszik a győzelmet.

A bekapott góllal magunkat hoztuk nehéz helyzetbe, erőltettük a kis szögletet, talán nem kellett volna, de ez is kellett ahhoz, hogy utána jól reagáltunk, és továbbra is hittünk abban, hogy nyerhetünk. Az utolsó pillanatban nem mondom, hogy egy nehéz védés volt, így tudtam hárítani. Mindenkitől kellett ma valami, és mindenki beletette a magáét”

– magyarázta az M4 kamerája előtt a válogatott kapus.

A győztes gólt szerző Samy Mmaee arról beszélt, hogy tökéletes labdát kapott, és tudta, hová kell fejelnie a labdát a szögletből. A csapat erős tartásáról is beszélt, és hogy most már az a céljuk, hogy az elsők maradjanak, noha az elején kinevették volna őket, ha erről nyilatkoznak. Pászka Lóránd megígérte, ugyanilyen hozzáállással mennek bele a hátralévő meccsekbe.

„Ha mindenki tartja magát a taktikához, akkor lehetnek ilyen eredmények. Az történt a pályán, amit mi akartunk” – összegzett Csercseszov.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!