Kedvező sorsolás a foci-Eb-re: Szerbiát és Montenegrót kell vernünk

2022. október 9. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vasárnap déltől tartotta a következő Európa-bajnokság sorsolását. A magyar válogatott a legjobbak közé emelkedett a Nemzetek Ligájában, ezért az első kalapból várta az ellenfeleit. Rég volt ilyen nagy esélye a válogatottnak.


Történetében először a magyar futballválogatott az első kalapból, a legjobb csapatok közé sorolva várhatta az Európa-bajnoki selejtezők sorsolását. A sorsolást a németországi Frankfurtban, a 2024-es Európa-bajnokság egyik helyszínén tartották. Az első kalapba kerülés a fejlődés mellett azt is jelentette, hogy az olaszokkal, a spanyolokkal, vagy például a hollandokkal nem kerülhetünk össze, de ettől még a gyengébbnek tartott kalapokból jöhetnek komoly játékerőt képviselő válogatottak.

A selejtezők márciusban kezdődnek, akkor is két játéknapot alakítottak ki a programban, júniusban folytatódnak, majd szeptember a következő dátum, és októberben, valamint novemberben zárul a sorozat. Az oroszok kizárása miatt 53 nemzet volt érdekelt a sorsoláson, amelyeket két német világbajnok, Jürgen Klinsmann és Karl-Heinz Riedle (1990) mellett két olasz klasszis, a szintén világbajnok Gianluca Zambrotta és Demetrio Albertini rendez csoportokba.

Tíz csoportban kezdődnek majd a küzdelmek: három hatosban és hét ötösben, az első két helyezettek közvetlenül csatlakoznak a rendező Németország mellé, a fennmaradó három helyért, a Nemzetek Ligája 12, egyenes ágon ki nem jutott csapata csap össze.

Az előző Eb nagy jeleneteiről az UEFA összevágott egy kis filmet, először ezt mutatták be. Ebben Fiola Attila gólja is helyet kapott a franciák ellen, amit a Puskás Arénában szerzett. És láthattuk Schäfer András könnyeit, amikor a németek elleni müncheni 2–2 a mieink kiesését jelentette. A középpályás fejelte a második magyar gólt, amit Goretzka egyenlített ki. Aztán a tíz rendező város nevezetességeiről láthattunk ízelítőt, majd a szabályokat ismertették. Ukrajna és Belarusz például nem kerülhetett össze. Gyorsan kiderült, hogy Magyarország az utolsó ötös csoportba került.

És az is gyorsan kiderült, hogy az olasz–angol Eb-döntő már a csoportban megismétlődik. Aztán szépen sorban jöttek az ellenfeleink.

Magyarország a második kalapból a vb-résztvevő Szerbiával került össze, barátságos meccsen idén márciusban találkozott a két csapat, és akkor a szerbek egy góllal nyertek, de végig kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, Szoboszlai az utolsó percben üres kapus helyzetet hagyott ki. A harmadik kalapból Montenegró érkezett, amelyik még egyszer sem jutott ki Eb-re. A negyedikből az a Bulgária jött, amelyiket idegenben sikerült verni a 2020-as Eb pótselejtezőjén, és a bolgár foci tartós hullámvölgyben van. Ebben a cikkben egy kicsit bemutattuk az ország fociját. Az ötödikből Litvánia került a G csoportba, amelyik adós maradt az utóbbi időben a bravúrokkal.

Elsőre elmondhatjuk: rég volt ekkora esély arra, hogy a csoport első két helyére odakerülhessen Magyarország.

Az UEFA várhatóan még vasárnap dönt a meccsek sorrendjéről. A válogatott várhatóan Gulácsi Péter nélkül játszik márciusban és júniusban is. Szalai Ádám szeptemberben jelentette be visszavonulását.

„Lehetett volna sokkal nehezebb csoportunk, de természetesen ennél jobb csoportot is el tudtam volna képzeni. Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a világranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is – értékelt Marco Rossi. – A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok a mai labdarúgásban.”

A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus
B csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár,
C csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta,
D csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország,
E csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova,
F csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország,
G csoport: Magyarország, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Belarusz, Andorra
J csoport: Portugália, Bosznia, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!