A Budapest Maratonon megváltást jelenthet a Szabadság híd lejtése

2022. október 9. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Életében először futott maratont, és mindjárt nyert is Szemerei Levente. A szekszárdi atléta 2 óra 21 perces idővel győzött a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. A 42,2 kilométeres klasszikus távon 3750-en indultak, de a kétnapos eseményen összesen 17 ezren futottak a különböző távokon.

Szemerei eddig a rövidebb távokon volt sikeres, tízezer méteren háromszoros országos bajnok volt, és idén már félmaratonon is nyert bajnoki címet. A 22 éves futó már a hosszabb távokra fókuszál, mert a 2024-es olimpián a maratonfutásban szeretne indulni. Ennek az útnak volt az első állomása a vasárnapi verseny, ahol 2:21:48-as idővel zárt. Ezzel az eredménnyel még nagyon távol van a világ élmezőnyétől, de egy év alatt több percet is javíthat. A nőknél a terepfutásban is eredményes Csillag Eszter győzött 2:59:16-os idővel.

A Budapest Maraton klasszikus, 42,2 kilométeren távján 3750 futó indult – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Budapest Maraton klasszikus, 42,2 kilométeren távján 3750 futó indult – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A szervező Budapesti Sportiroda összesítése szerint idén 830 különböző hazai településről érkeztek futók, és 89 országból volt nevező a versenyen.

A maratonisták között ott volt kollégánk, Rácz Attila is, aki életében másodszor futotta le a 42 kilométert, és egyéni csúccsal zárt. Alább az ő élményei következnek.

„Két percért és az élményért mentem – és elégedett lehetek, mert mindkettőt megkaptam a versenytől. Kicsit bővebben: a mai volt a második maratonom, öt hónappal ezelőtt Helsinkiben teljesítettem először a 42,195 km-t, akkor közel 3 óra 47 perc alatt. A képességeit és a korlátait reálisan látó, negyven pluszos hobbifutóként az lebegett a szemem előtt, hogy ennél egy kicsit jobbat fussak. Ennek érdekében a 3:45-ös iramfutókhoz csatlakoztunk gimnáziumi barátommal, a születésnapját épp vasárnap ünneplő Nagy Attilával, így a nálunk rutinosabb futók tempóválasztásának köszönhetően nem futottuk el a táv elejét. Az külön öröm, hogy 30 km után is sikerült velük tartanunk a lépést, sőt az utolsó egyenesben egy szolid sprintre is maradt erőnk, és végül 3:44:31-es idővel értünk célba.”

„Ami pedig az élményeket illeti: az efféle tömegrendezvényekért kevésbé rajongó amatőr sportolóként is szembetűnő, hogy mennyire gördülékeny a verseny lebonyolítása, legyen szó akár a rajtszám átvételéről, a ruhatári rendszerről, az útvonal biztosításáról, a frissítőállomásokról, és azt is el kell ismerni, hogy a szpíkerek, az út menti hangulatfelelősök és zenekarok is nagyon sokat dobnak a versenyélményen. Nekem a mai maraton azért is volt különleges, mert heti négyszer ugyan a városban futok, de most valahogy egészen máshogy érzékeltem a távolságokat és a teret, például a Margit híd és a Lánchíd közötti pesti szakasz már-már soha véget nem érőnek tűnt, a Szabadság híd budai hídfője pedig maga volt a megváltás az előzetesen vártnál nagyobb lejtésével.”

A maratont párban és négyfős csapatokban is lehetett teljesíteni. Az egyik váltóban a mezőnyt elindító Novák Katalin köztársasági elnök is versenyzett. Hosszú Katinka, Szente Vajk rendező és Lévay Viktória színésznő voltak a csapattársai. Egy másik, parasportolókból álló maratonstaféta tagjaival (László Attila, Juhász Attila, Boronkay Péter, Lengyel Zsófia Éva) közösen futották végig a 42 kilométert.

Nemcsak kilométerből volt sok a futófesztiválon, a maraton frissítőállomásai is nagy számokat produkáltak. Elfogyott 13 000 banán, 80 000 liter víz, 20 000 darab csokoládé, 280 kg szőlőcukor, 3200 liter izotóniás ital és 1000 liter kóla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!