Elszámolta magát a benzinnel a Red Bull, Leclercé lett a pole Szingapúrban

2022. október 1. – 16:25

frissítve

Elszámolta magát a benzinnel a Red Bull, Leclercé lett a pole Szingapúrban
Charles Leclerc a Szingapúri Nagydíj időmérőjén – Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két év kihagyás után tért vissza a Szingapúri Nagydíj, ami az F1-es világbajnokság egyik legizgalmasabb és leglátványosabb helyszíne, köszönhetően a szűk, kanyargós utcai pályának és a villanyfényes rendezésnek. Az időmérő előtti utolsó szabadedzésen nemcsak a falak közelsége, hanem az eső is megnehezítette a pilóták dolgát. A nedves körülmények között Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Ferrarival, több fél másodpercet adott Max Verstappennek.

A címvédő akár már Szingapúrban bebiztosíthatja az újabb világbajnoki címét, ehhez az kell, hogy:

  • Verstappen megnyerje a versenyt, és közben csapattársa Sergio Pérez 4. vagy annál rosszabb helyen végezzen, Leclerc pedig legfeljebb 9. legyen. Abban az esetben, ha a mexikói szerzi meg a leggyorsabb körért járó bónuszpontot, Verstappen csak akkor lehet bajnok, ha Pérez legfeljebb 5. helyen fut be.
  • Verstappen megnyerje a versenyt, plusz övé legyen a leggyorsabb körért járó bónuszpont, és Pérez legfeljebb 4., Leclerc pedig 8. legyen.

Verstappen még soha nem nyert Szingapúrban, legutóbb, 2019-ben harmadik lett Leclerc mögött. Három éve a szezon végén visszavonuló Sebastian Vettel tudott nyerni még a Ferrarival.

Ugyan az időmérőn nem esett, de sok helyen állt a víz a pályán, főleg az ideális ív mellett volt csúszós az aszfalt, ezért a Q1-nek még köztes esőgumikkal vágott neki a mezőny. A folyamatosan javuló körülmények ellenére előfordultak kisebb kicsúszások, Magnussen és Leclerc is megpördült egyszer, de mindketten folytatni tudták a körözést. Verstappen nyerte az időmérő első szakaszát, mögötte Hamilton-Leclerc-Pérez-Sainz volt a top 5 sorrendje. Ocon, Bottas, Ricciardo, Albon és Latifi búcsúzott a Q1-ben.

A második etapban sem kockáztattak a pilóták, szinte mindenki köztes esőgumikkal hajtott ki a pályára. Egyedül a két Aston Martin és az egyik Alfa Romeo vállalta be a slick gumikat, de nem jött be a húzásuk, egyikük sem jutott tovább. A Q2-öt Leclerc nyerte, Verstappen ezúttal harmadik lett, Hamilton is megelőzte. George Russell szolgáltatta a Q2 legnagyobb meglepetését, Hamilton csapattársa csak 12. lett, és így nem jutott be a Q3-ba. A további kiesők: Csou Kuan-jü, Lance Stroll, Sebastian Vettel és Mick Schumacher.

Az utolsó etapban végre felkerültek a slick gumik, mivel addigra gyakorlatilag teljesen felszáradt a pálya, csak egy-két helyen maradtak nedvesebb foltok. Az volt a kérdés, hogy ki tudja legjobban felmelegíteni a lágy gumikat. Úgy tűnt, hogy a Mercedesnek kedveznek leginkább trükkös körülmények, Hamilton folyamatosan szórta a leggyorsabb köröket. Az első próbálkozások után Hamilton-Leclerc-Alonso volt a top 3 sorrendje, míg Verstappen csak 5. volt.

Az utolsó gyors körök után Leclerc állt az élen, Pérez volt a második, Hamilton pedig a 3., de Verstappen még a pályán volt, és jó részidőket futott, esélye volt a pole-re. A holland azonban furcsa módon nem fejezte a körét, hanem behajtott a boxba. Ő maga sem értette, hogy miért hívták be, sűrű what the fuckozás közepette kérte számon a csapatot. Valószínűleg attól tartottak a Red Bullnál, hogy nem marad annyi benzin az autójában, ami még szabályos lenne.

Leclerc idei kilencedik pole pozícióját szerezte, Verstappen csak 8. lett az időmérőn. Nem lesz könnyű dolga a holnapi versenyen Verstappennek, de volt már rá példa, hogy hátulról rajtolva is nyerni tudott.

A Szingapúri Nagydíj időmérőjének végeredménye:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!