A brazil Sócratesről elnevezett díj ösztönzi társadalmi szerepvállalásra a focistákat

2022. szeptember 21. – 13:04

frissítve

A brazil Sócratesről elnevezett díj ösztönzi társadalmi szerepvállalásra a focistákat
Sócratesről, a 2011-ben elhunyt 63-szoros válogatott labdarúgóról nevezték el a díjat – Fotó: David Cannon / Allsport / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Új kategóriában hirdetnek győztest az idei Aranylabda-díjátadáson: az október 17-re tervezett ünnepségen szociális és jótékonysági projektekben részt vevő női és férfi labdarúgókat ismernek el. A névadó brazil Sócrates mindig hitt a labdarúgás mozgósító és alakító erejében, amellyel tenni lehet a társadalmi egyenlőségért.

A „Sócrates-díjat” – melyet a 70-es, 80-as évek brazil futballistájáról neveztek el – a leghasznosabbnak ítélt szolidaritási akcióban részt vevő női és férfi játékos kapja.

Az Aranylabda-szavazást szervező és lebonyolító France Football közleménye szerint társadalmi integrációt elősegítő kezdeményezéseket, környezetvédelmi akciókat, létbizonytalanságban élők, illetve különböző konfliktusok kárvallottjainak, áldozatainak megsegítését célzó projekteket szemléznek a díjazott kiválasztása során. Példakép lehet az angol válogatott Marcus Rashford, aki rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányt: az iskolák Anglia-szerte kuponokat osztottak, melyekkel a nyári szünetben segítették a nélkülöző gyermekek ételhez jutását.

A díjat azért nevezték el az 57 évesen, 2011-ben elhunyt 63-szoros válogatott labdarúgóról, minden idők egyik legjobb támadó középpályásáról – aki az 1982-es spanyolországi, valamint az 1986-os mexikói világbajnokságon is a brazil válogatott csapatkapitánya volt –, mert tevékenyen vett részt annak a merész döntésnek a meghozatalában, amely után a ’80-as évek elején a brazil katonai diktatúra idején minden klubdöntést szavazásra bocsátottak.

Az indoklás szerint Sócrates mindig hitt a labdarúgás mozgósító és alakító erejében, amellyel lehet és kell is tenni a társadalmi egyenlőségért, és halála után 11 évvel is olyan bajnok szimbóluma, aki elkötelezett egy igazságosabb világ létrehozása mellett – írja az MTI.

Az új díjat egy zsűri ítéli majd oda, melynek tagjai Sócrates öccse mellett a France Football képviselői és a monacói bázisú Béke és Sport szervezet vezetői.

A Châtelet Színházban sorra kerülő gálán kiosztják még a Kopa-trófeát a legjobb fiatalnak, a Jasin-trófeát a legjobb kapusnak és a Gerd Müller-trófeát a legeredményesebb góllövőnek, illetve a legjobb férfi és női labdarúgónak járó Aranylabdát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!