Pofonegyszerű tanpélda, milyen gyilkos fegyver a kettős sakk

2022. szeptember 4. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Első látásra is rögtön kiderül erről az állásról, hogy a sötét nagyon jól áll. A világos király moccanni sem bír, az egyik huszár is kötésben van. Ám ahogy az ilyen típusú tanpéldáknál lenni szokott, világos következik, és ha világos pontosan játszik, akkor könnyen a maga javára képes fordítani ezt az állást. Ha nem is csodával határos módon, de ki tud jönni ebből a szorult helyzetből.

A titok nem más: folyamatosan kényszerhelyzetbe kell hoznia a riválisát, ami természetesen csak úgy lehet, ha sakkot ad. Sakkot pedig csak egyetlen bábu képes adni.

Világos indul, és három lépésben mattot ad
Világos indul, és három lépésben mattot ad

Ennek az első, helyes helyről adott sakknak a megtalálása vezethet el a vizuális élményt jelentő megoldáshoz. Szóval, világos indul, és három lépésben megnyeri ezt a meccset.

E heti sakkrejtvényünket a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat itt nézheti vissza.

A megoldás: világos ebben a tanpéldában csak úgy menekülhet, ha felfedett sakkot tud adni. De az sem mindegy, honnan. Ha esetleg ez kettős sakk formájában jön létre, akkor máris 50 százalék esélye van a megoldásnak. A kilátástalannak tűnő helyzetben íme a fonalas fordítás.
1. Vg7+!! (ha a világos vezér a sarokból adna sakkot, az most nem lenne jó), Kxg7 (a királynak el kell fogadnia ezt a vezéráldozatot)
2. Hf5++! Ez a helyes duplasakk, ha a ló e6-ról támadna, akkor a király kibújik a h6-os mezőn. A kettős sakkból mindig csak kilépni lehet, ráadásul egyetlen helyre, ezért: Kg8
3. He7 matt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!