Kosárlabda-Eb: hiába az erős kezdés, első meccsén kikapott a magyar válogatott

2022. szeptember 1. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vereséggel kezdte a kosárlabda-Európa-bajnokságot a magyar férfi válogatott. A félidőben még egy ponttal Ivkovics Sztojan csapata vezetett, de a végén tíz ponttal, 95-85-re nyert Bosznia-Hercegovina.

Több mint ötven éve fordult elő utoljára, hogy a magyar válogatott két egymást követő Európa-bajnokságon játszott, most ennek lehetünk tanúi. 2017-ben a magyarok nemcsak kijutottak, de a csoportkört is túlélték, és a legjobb 16 közé verekedték magukat. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata újra sikerrel vette a selejtezőket, majd kiderült, hogy az Eb legerősebb csoportjába kerültek. A magyarok a bosnyákokkal, a címvédő Szlovéniával, a világbajnoki második Franciaországgal, Litvániával és Németországgal játszanak Kölnben. A rendkívül erős mezőnyben még Bosznia tűnt leginkább verhetőnek, így rögtön kulcsfontosságú meccsel kezdődött a magyaroknak az Eb. A nyolcaddöntőbe a legjobb négy megy tovább, ami azt jelenti, hogy legalább két csapatot le kéne győznie Magyarországnak.

A csoportban a korábbi erőviszonyok alapján a válogatott senki ellen nem számít favoritnak, de pont az lehet az előnye Hanga Ádáméknak. Ahogy ők is elmondták, nincs veszíteni valójuk, felszabadultan játszhatnak az NBA-játékosokkal teletűzdelt csapatok ellen is. Az már többször bebizonyosodott, hogy a fegyelmezetten, jó csapategységgel fellépő magyarok nála erősebb válogatottakat is le tudott győzni. Ezzel a fegyverrel most is számolhattak.

A meccs legelején a bosnyákok kerültek előnybe, de néhány perc után belendült a Keller Ákos, Hanga Ádám, Rosco Allen, Benke Szilárd, Vojvoda Dávid kezdőötös. A magyarok egymás után szedték a lepattanókat, és a dobások is pontosak voltak, 11-5-re vezettek, és ez a különbség állandósult is. Vojvoda nyújtott támadásban kiemelkedőt, már az első negyedben tíz pontot beszórt. Az utolsó támadásnál is egy remek hárompontost dobott be, a vonal mögé visszalépve, két másodperccel a dudaszó előtt talált be, és 23-17-re megnyerte a válogatott az első negyedet.

Hanga Ádám küzd a bosnyák védőkkel a kosárlabda-Európa-bajnokságon – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Hanga Ádám küzd a bosnyák védőkkel a kosárlabda-Európa-bajnokságon – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A második negyed is jól indult a magyaroknak, Hanga és a honosított center, Michael Hopkins is dobott egy-egy kosarat, és az addigi legnagyobb különbséget jegyezhettük fel, 27-19 volt ide. 32-25-ig még jól működött a magyar játék, de ezután a bosnyákok percei következtek, egyre könnyebben szerezték a kosaraikat. 38-38-nál volt egyenlő az állás, és ekkor egy triplaháború kezdődött. Először Benke dobott egy hárompontost, amire pár másodperccel később Juszuf Nurkics válaszolt. Benke keze ezután is biztos volt, egy újabb triplával megőrizte a magyar előnyt. A negyed vége hektikus volt, de egy ponttal még Hangáék vezettek, 46-45-tel kezdődött a második félidő.

Azt Adin Vrabacs triplája nyitotta, így a második perc után újra a bosnyákok vezettek. A magyarok jórészt a jól dobó Vojvodának és Benkének köszönhetően még tartották velük a lépést, sőt a vezetést is visszavették. 54-52 után viszont már Nurkicsék irányították a meccset, fáradni látszott a magyar válogatott. Ennek látványos jele volt, hogy Keller fél percen belül háromszor is nagyot hibázott. Először eladott egy labdát a bosnyák palánk alatt, aztán egy zsákolást hibázott el, majd jött egy újabb labdaeladás. A negyed végét megnyomták Nurkicsék, tíz pont fölé is nőtt a különbség, végül 73-63 lett az állás.

A negyedik negyed elején megrázta magát a válogatott, egy 5-0-s futással faragta a különbséget, majd újra elérhető közelségbe került a vezetés. Végre Hanga is bedobott egy triplát, így már csak két ponttal mentek a bosnyákok (78-76). A fordulat elmaradt, nem volt meg az átütő erő a csapatban, nem működtek a távoli dobások. Ivkovics ugyan átforgatta a csapatát, de ez sem segített, a tízpontos előny visszaállt, 95-85-re nyert Bosznia-Hercegovina.

A magyar válogatott következő mérkőzése szombaton lesz a címvédő Szlovéniával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!