Marihuánahasználat miatt eltiltották Szingapúr egyetlen olimpiai bajnokát

2022. szeptember 1. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kannabiszhasználat miatt eltiltották a versenyzéstől Joseph Schoolingot, Szingapúr első és egyetlen olimpiai bajnokát. Az úszó elismerte, hogy tiltott szert használt.

Schooling májusban, a vietnámi Hanoiban szívott füvet, amikor a Délkelet-ázsiai Játékokon indult. Ügyét súlyosbítja, hogy éppen kétéves katonai szolgálatát tölti.

Az úszót a katonaság felfüggesztette, és amíg le nem telik a szolgálata 2024 januárjában, addig nem is versenyezhet. Emiatt több nagy versenyről lemarad, többek közt a jövő évi világbajnokságról, és a 2024-es olimpiai felkészülése is veszélybe kerül.

Az úszót a kannabiszhasználat miatt hivatalos figyelmeztetésben részesítették, és rehabilitációs kezelésen kell átesnie. Ez enyhe büntetésnek számít, mivel Szingapúrban akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak a kannabisz birtoklói, míg a kábítószer-kereskedelem halállal büntethető. A marihuána használata egyébként Vietnámban is tiltott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nem bünteti súlyosan a kannabiszhasználatot, csak akkor jár egy hónapos eltiltás érte, ha versenyidőszakban mutatják ki a sportolónál.

Joseph Schooling a 2018-as Ázsia-játékok aranyérmével – Fotó: Jewel Samad / AFP
Joseph Schooling a 2018-as Ázsia-játékok aranyérmével – Fotó: Jewel Samad / AFP

Schooling nyilvánosan elnézést kért, és arra hivatkozott, hogy egy gyenge pillanatában használt kábítószert. Azt mondta, hogy életének nagyon nehéz időszakát élte meg. Már korábban is beszélt arról, hogy apja novemberi halála után nyomásként élte meg a nyilvánosságot.

„A kábítószernek nincs helye társadalmunkban, és a zéró tolerancia jegyében lépünk fel illegális használatával szemben” – mondta Mark Chay, a Szingapúri Úszószövetség elnöke.

Schooling a 2016-os riói olimpián a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében meglepetésre nyert 50,39 másodperces olimpiai rekorddal, holtversenyes második helyre szorítva három világklasszist is: mögötte Cseh László, az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad le Clos egyaránt 51.14 másodperces idővel ért célba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!