Az ékgyalog veszélyes fegyver, veszélyesebb, mint gondolnánk

2022. augusztus 27. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Aki sakkozott valaha, tudja, egyfelől mennyire dühítő, másrészt persze nagyon is hatásos tud lenni egy ékgyalog. Az alábbi feladvány is azt mutatja, milyen tőkét lehet abból kovácsolni, ha a király előtt megáll egy gyalog, ami még ha védtelen, akkor is nagy fejtörést tud okozni.

Ebben az állásban sötét nagy anyagi előnyben van, és legalább két irányból mattot tudna adni, de nem juthat el addig, mert világos lép. És a szorult helyzetben lévő világos egy tökéletesen végigvitt offenzívával, három lépésben képes lezárni ezt a csatát.

Világos indul, és három lépésben mattot ad
Világos indul, és három lépésben mattot ad

Az a kérdés, hogyan lehetséges ez. Segítségül annyit elárulhatunk, hogy a táblának négy sarka van. Ha elsőre úgy is tűnik, hogy a világos csak időt képes nyerni, ez nem igaz, a partit is nyeri.

E heti sakkrejtvényünket a telexes feladványokat szállító nagymester Kállai Gábor halála után Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A korábbi feladványokat itt nézheti vissza.

A bástya a sarokban, h8-on feláldozza magát, ezt sötét király kénytelen leütni, különben mattot kap. A világos vezér a nagyátlót felhasználva a másik sarokból ad sakkot, és ez a helyes sakk, bármennyire is csábító az f8-on álló futó kiütése. Ebből a sakkból csak g8-ra menekülhet a király, és h7-ről már érkezik is a matt.
Szaknyelven:
1.Bh8+!! (az időnyerés csak így lehet folytatólagos), Kxh8
2.Vh1+! (ez a jó sakk), Kg8
3.Vh7 matt (az ékgyalognak köszönhető a siker)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!